NY PLATE: Til venstre coveret på Michael Jacksons siste plate, som kommer fem år etter popkongens død. Til venster Tor Erik Hermansen i Stargate, det norske produsentteamet som har bidratt på plata.
NY PLATE: Til venstre coveret på Michael Jacksons siste plate, som kommer fem år etter popkongens død. Til venster Tor Erik Hermansen i Stargate, det norske produsentteamet som har bidratt på plata.Vis mer

Michael Jackson gir ut nytt album i år - med norsk hjelp

Har jobba med låter popkongen spilte inn før han døde.

(Dagbladet): 13. mai kommer «Xscape», et nytt Michael Jackson-album med åtte tidligere uutgitte låter, flikka på og bearbeida av blant annet det norske produsent-teamet Stargate. Det melder blant annet MTV News.

Full tilgang Det er den smått legendariske produsenten og plateselskapsbossen Antonio «L.A.» Reid som er hovedprodusent på albumet. Dødsboet skal ha gitt Reid, som tidligere har vært sentral i karrierene til blant andre Mariah carey, Kanye West og Justin Bieber, full tilgang på den avdøde popstjernas arkiver.

Låtene og vokalopptakene som havner på den nye plata skal stamme fra alle de fire tiårene Michael Jackson var aktiv som musiker. De er imidlertid gitt et oppdatert lydbilde, og det er her Stargate - Tor Erik Hermansen, Mikkel S. Eriksen og Hallgeir Rustan - kommer inn i bildet.

- Michael etterlot seg noen musikalske framførelser vi er svært stolte av å presentere gjennom musikkprodusenter han enten jobbet direkte med eller uttrykte et sterkt ønske om å hobbe med, sier Reid i en uttalelse.

Grunnleggende Det er ikke kjent at Stargate tidligere har jobbet med Michael Jackson, som døde i 2009, så det grunn til å tro at de tilhører kategorien av produsenter Jackson hadde lagt merke til og var imponert av.

Stargate har tidligere levert nummer en-hits til blant andre Rihanna, Ne-Yo, Beyonce, Katy Perry og Selena Gomez. De sto også bak Ylvis-brødrenes verdenshit «The Fox».

Timbaland, Rodney Jerkins og Jerome «Jroc» Harmon er andre stjerneprodusenter som har jobba med den nye Michael jackson-plata. Kjøper du deluxe-utgaven av plata får du imidlertid høre låtene slik de ble spilt inn av Michael Jackson selv.

- Moderne musikk og artisteri ville sett og hørt helt annerledes ut hvis det ikke var for de grunnleggende bidragene Michael Jackson ga som en gave til verden, sier Reid.

Ingen er større «Xscape» blir den andre plata med tidligere u-utgitt materiale som gis ut i Michael Jacksons navn etter at han døde av en overdose med sterke medisiner i 2009.

Albumet «Michael», som kom i desember 2010, solgte til platina i blant annet Norge, men nådde bare tredjeplassen på Billboard-lista i USA og falt raskt helt ut. Soundtrackalbumet fra filmen «This is it», med opptak fra Jacksons øvinger til det som skulle bli hans store comeback på konsertscenen, solgte vesentlig bedre.

Michael Jackson er likevel den største mannlige soloartisten i moderne tid, med totalt 13 nummer en-hits og seks album som dubuterte på førsteplass av salgslistene. «Thriller» fra 1982 regnes som verdens mestselgende originalalbum.