Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Michael Jackson trues med ny rettssak

Mandag møter Michael Jackson de tolv edsvorne som skal avgjøre hans skjebne. Samtidig risikerer han en ny rettssak etter sykehusoppholdet for en drøy uke siden.

Da superstjernen fikk influensa og ble lagt inn på akuttavdelingen ved Marian Medical Center 15. februar, ble en hjertesyk pasient flyttet for å gjøre plass til Jackson. Den 74 år gamle bestemoren Manuela Gomez Ruiz ble fjernet fra pustemaskinen og flyttet til et mindre rom. Underveis ble en håndpumpe benyttet til å hjelpe pasienten med pustingen. Hun døde kort tid senere.

Nå varsler kvinnens familie søksmål mot Jackson og sykehuset.

- Hvorfor måtte hun flyttes når Jackson kom inn med influensa? Hun hadde hatt et hjerteattakk, det er mer alvorlig enn influensa, sier datteren Maria Elena Ortiz.

- De var mer opptatt av Jackson enn min mor, hevder hun. Sykehuset avviser beskyldningene om forskjellsbehandling.

Bånd til Jackson

Men i første omgang må popartisten, som har sendt sine kondolanser til kvinnens familie, konsentrere seg om sexanklagene mot ham. Etter utspørringer av partenes advokater ble hele juryen, inkludert varamedlemmer, klar før helgen. Det var ventet at denne prosessen ville ta flere uker, men den ble unnagjort på seks dager.

Flere av jurymedlemmene er på ulike måter knyttet til superstjernen. Til tross for at det er lagt stor vekt på å få habile jurymedlemmer, viser utvalget hvor stor innflytelse Jackson har på nærmiljøet rundt ranchen i California.

Ett jurymedlem og to av de åtte varamedlemmene har tidligere besøkt Neverland.

Svigermoren til det ene varamedlemmet har vært Jacksons husholdningssjef og står på vitnelisten. Den 36 år gamle mannen fra Santa Maria hevder imidlertid at han ikke vil la seg påvirke dersom svigermoren møter i vitneboksen.

Bekymret dommer

Flere av jurymedlemmene er tilhengere av Jacksons musikk. Ett av dem har et barnebarn som er dømt for seksuelle overgrep.

Et annet jurymedlem jobber som frivillig for Santa Marias lokale handelskammer. Hun har uttalt at hun er takknemlig for inntektene fra Jacksons pengeforbruk i området.

Dommer Rodney S. Melville har likevel gjentatte ganger sagt til advokatene at han er mer bekymret for juryens evne til å gi Jackson en rettferdig behandling enn for deres personlige bånd til tiltalte.

Normalt er det svært usannsynlig at personer som har besøkt tiltaltes hjem får sitte i juryen. Men siden Jackson kjøpte Neverland i 1988, har han invitert flere tusen til å besøke ranchen, som ligner en fornøyelsespark.

Samtidig mener mange at jurymedlemmenes rase kan ha betydning for sakens utfall. Meningsmålinger viser at USAs svarte i mindre grad tror på anklagene mot popartisten. Hovedjuryen består ikke av en eneste afroamerikaner. Blant de åtte varamedlemmene er det én svart person, en 19-åring som tidligere pleide å imitere superstjernen.

Alle tatt i ed

Både de tolv som skal sitte i hovedjuryen og de åtte varamedlemmene er tatt i ed, og det er dermed klart for å starte selve rettssaken med partenes innledningsforedrag mandag.

Da de utvalgte ble permittert før helgen, ga dommer Melville sterke formaninger om ikke å diskutere saken med noen.

- I en sak som denne er det en alvorlig fare for brudd på juryens regler. Det er ekstremt viktig at dere ikke snakker med noen om denne saken eller gir uttrykk for meninger om resultatet, formante han.

- Dersom noen ikke adlyder dette, har jeg åtte andre jurymedlemmer klare, sa Melville. Varamedlemmene skal følge saken i retten, men trer bare inn i selve juryen dersom noen av de opprinnelige medlemmene ikke kan eller får lov til å fullføre arbeidet.

Superstjernen risikerer opptil 20 års fengsel. Han er blant annet tiltalt for fire tilfeller av utuktig omgang med en da 13 år gammel gutt. Ifølge tiltalen skal Jackson også ha skjenket gutten i forbindelse med overgrepene.

(©NTB)

<B>JACKSON:</B> Hadde influensa.