Michael Jackson

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

En av århundrets største entertainere og den helt dominerende popartisten på 80-tallet. Selve berømmelsen til den meget eksentriske Michael, født Michael Joe Jackson i 29 august 1958, har gjort at hans musikalske talenter ofte har havnet i skyggen av skandaler og en rad av teorier om akkurat hva som feiler dette evigunge «barnet».

Mye av skylden ligger nok i den manglende barndommen som måtte vike til fordel for jernviljen til pappa Joe. The Jackson Five var en suksess, både musikalsk og salgsmessig, og det skulle ikke mye vett til for å skjønne at den unge Jackson hadde en karriere også etter den hektiske barne- og ungdomskarrieren.

Superprodusent Quincy Jones hjalp han frem til den egentlig solodebuten «Off The Wall». Med oppfølgeren «Thriller» eksploderte karrieren. Plata er per fortsatt tidenes mestselgende album. Jackson var videre den første svarte artist det engang så konservative MTV viste musikkvideoer av. Han var banebrytende for musikkvideo som gjennomslagskraftig medium. Videoer som «Thriller» og «Beat It» er essensielle i enhver oppsummering av 80-tallskulturen. Fulgte opp med ytterligere to knallalbum, men visste stormannsgale trekk allerede i '85 da han kjøpte opp rettighetene til en rekke Lennon/McCartney-komposisjoner rett foran nesen på sin daværende venn Paul McCartney. Etter flere sterkt mediefokuserte saker fikk han et snuskete rykte utover på 90-tallet. I USA stoppet platene hans å selge fordi han var en pedofil i folks øyne. Trakk 30 000 til Valle Hovin så seint som i 1997.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer