Michael Moore hevder han er nettsabotert

Ny film lagt ut ulvolig på YouTube.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I går var det festpremiere på Michael Moores nye film «Sicko» i New York. Filmen ble vist for første gang under filmfestivalen i Cannes, og er et humoristisk angrep på USAs helsesystem.

Men én ting la en solid demper på gårsdagens fest. Noen hadde lagt ut hele filmen - delt opp i 14 klipp - på YouTube, og det 14 dager før filmen får ordinær premiere.

Michael Moore er ganske sikker på at offentliggjøringen av filmklippene er en handling foretatt av noen som ønsker å skade ham.

- Dette er ikke fyr som har tatt med seg et videokamera inn på kino. Dette var en innsidejobb. Kopien kommer fra en videokilde med høy kvalitet, og dette kan få konsekvenser for hvor bra filmen gjør det i åpningshelgen på kino. Hvem tror du tjener på det?, sier Moore til Hollywood Reporter.

Knuste produsenter

Det er brødrene Harvey og Bob Weinstein som har produsert filmen gjennom sitt selskap The Weinstein Company.

De vil nå sette i gang jakten på vedkommende som la ut filmen på nett. De mistenker at den stammer fra en dvd-kopi som er sendt til en rekke anmeldere i USA.

- Alle dvd\'ene som blir sendt ut fra Weinstein Co. er vannmerket og mulig å spore, sier produsentenes advokat Peter Hurwitz.

Lekkasjen vil trolig gi «Sicko» mer publisitet i USA, men Moore selv avviser at dette er et PR-stunt.

- Å nei. Weinstein-brødrene er helt knust.

Vanskelig målbart

Filmens amerikanske distributør kontaktet YouTube i går, og ba dem fjerne klippene. Da det ble gjort, hadde hvert klipp bare hatt noen få hundre visninger.

Flere kopier har også lekket ut til en rekke fildelingsnettverk.

Hvor stor effekt lekkasjen vil ha, kan imidlertid bli vanskelig å måle. Moores Oscar-vinnende dokumentar «Fahrenheit 9/11» var også tilgjengelig på nett da den hadde premiere, men tjente likevel inn drøyt 700 millioner kroner bare i USA, skriver Hollywood Reporter.

Filmen skal etter planen komme på kino i Norge 5. oktober.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer