TRUMP: 14 år etter «Fahrenheit 9/11» stiller regissør Michael Moore spørsmålet «hvordan faen skjedde dette?» i «Fahrenheit 11/9». Video: Michael Moore. Vis mer Vis mer Vis mer Vis m... Vis mer

«Fahrenheit 11/9»

Michael Moore med vill teori om Trump

- Virkelig B-A-N-A-N-A-S.

14 år har gått siden «Fahrenheit 9/11», regissør Michael Moores kritiske dokumentar om krigen i Irak, Bush-administrasjonen og krigen mot terror. Filmen var tidenes mest innbringende dokumentar i USA, og tjente inn 222,4 millioner dollar internasjonalt. Nå kommer oppfølgeren «Fahrenheit 11/9». Tittelen er en referanse til 9. november, datoen Trump ble valgt som USAs 45. president.

Ifølge The Guardian kaller Moore filmen «begynnelsen på slutten for Donald J. Trump».

- Trump er vår Frankenstein, og vi er Dr. Frankenstein, sier Moore i et intervju med Hollywood Reporter.

- Vi har alle vært med på å skape situasjonen som har ført til at vi har endt opp med Trump.

I filmens åpningssekvens spør Moore:

- Hvordan faen skjedde dette?

Moore peker på en rekke faktorer: fordummende mediedekning og fattige og underfinansierte skoler som ikke har klart å gi elever utdannelsen de har krav på, har begge sin del av skylden. Tidligere FBI-sjef James Comey og Russlands president Vladimir Putin er også viktige brikker i puslespillet, mener han.

Ingen av dem er derimot hovedforklaringen. Ifølge Moore ligger hovedansvaret et helt annet sted: hos popstjerne og tidligere «No Doubt»-vokalist Gwen Stefani.

- Politiske overskrifter er ofte ganske drøye i disse dager, men dette er virkelig B-A-N-A-N-A-S, skriver Paper Magazine.

- Ballen begynte å rulle

Moores teori går som følger: Tidlig i 2015 innså Trump at Stefani tjente mer som programleder for «The Voice» enn han gjorde som programleder for «The Apprentice». Moore ser for seg at Trump deretter iscenesatte kunngjøringen av presidentkandidaturet sitt i Trump Tower i juni 2015, utelukkende for å bevise sin egen popularitet for NBC.

- Han hadde snakket om å stille siden 1988, men han ville ikke egentlig bli president, fortsetter Moore.

- Det er ikke noe «penthouse» i Det hvite hus, og han ville ikke egentlig bo i en «svart by». Han prøvde å spille NBC opp mot et annet nettverk, og så begynte ballen å rulle.

Men ting gikk ikke etter planen, mener Moore. NBC kuttet alle bånd til Trump etter uttalelser om at Mexico sender «narkoforbrytere og voldtektsmenn» over grensa. Da sto Trump imidlertid allerede midt mellom en entusiastisk tilhengerskare og interesserte medier - og fortsatte like gjerne kampanjen, som til slutt førte til at han vant valget i 2016.

- Hvor er Tupac?

Det er ikke første gangen det spekuleres i Trumps egentlige motiver for presidentkampanjen. Washington Post er blant dem som har stilt spørsmål om det første frøet ble sådd under den årlige middagen for korrespondenter i Det hvite hus i 2011, da Seth Meyers og daværende president Barack Obama gjorde narr av Trump.

Trump hadde gjort seg bemerket i forkant av middagen, ikke bare som en omstridt reality-TV-figur, men også som en uttalt kritiker av Obama. Han var med på å starte den såkalte «birther»-bevegelsen, som krevde at Barack Obama skulle offentliggjøre fødselssertifikatet sitt for å bevise at han ble født i USA.

- Ingen er mer fornøyd enn Donald med at vi endelig er ferdig med denne fødselsattest-saken, sa Obama fra talerstolen.

- Nå kan han endelig gå tilbake til å fokusere på de viktige saken, som for eksempel: Skjedde virkelig månelandingen? Hva skjedde egentlig i Roswell? Og hvor er Biggie og Tupac?

De tre eksemplene refererer alle til kjente konspirasjonsteorier.

- Upassende

Obama fortsatte med vitser om Trumps ledererfaring (eller mangel på sådan).

- Fra spøk til alvor, vi er alle klar over bredden i erfaringen din. Ta for eksempel en nylig episode av «Celebrity Apprentice», hvor mannslaget i en matkonkurranse ikke klarte å imponere dommeren fra Omaha Steaks. Beskyldningene fløy veggimellom, men du, Mr. Trump, innså at det egentlig problemet var en mangel på lederskap. Når det kom til stykket, klandret du verken Little John eller Meatloaf - du ga Gary Busy sparken. Og dette er den typen avgjørelsen som holder meg våken om natta. Godt håndtert, sir. Godt håndtert.

Komiker Seth Meyers, blant annet kjent fra Saturday Night Live, gikk også i strupen på Trump under middagen. Fra talerstolen sa han blant annet:

- Donald Trump eier Miss USA-konkurransen, som er praktisk for Det republikanske parti fordi det snevrer inn søket deres etter en visepresident.

Trump benektet overfor The Washington Post at kandidaturet hans hadde noe med korrespondentmiddagen å gjøre, men medgir at han syntes Meyers' vitser var «for slemme, og upassende».