Michael Moores Facebook-post deles av 10 000 i timen

- Alle må slutte å si at de er lamslåtte og sjokkerte. 

MÅLBÆRER MANGES MENING: Filmskaper Michael Moores Facebook-post deles av ekstremt mange. Foto: Andy Kropa / AP / NTB Scanpix
MÅLBÆRER MANGES MENING: Filmskaper Michael Moores Facebook-post deles av ekstremt mange. Foto: Andy Kropa / AP / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Det kan godt hende det er filmskaper Michael Moore som best klarte å sette ord på hva mange velgere i USA mente i går.

I en vilt populær Facebook-post, skriver han om veien videre. 170 000 har delt innlegget på atten timer, og 368 000 har likt det i skrivende stund. Og en time seinere vil det sannsynligvis være delt 10 000 ganger til. Men kanskje man skal la være å spå som journalist i dag, og bare henvise til fakta.

Dette skrev Moore i Facebook-posten:

Gjøreliste for morgenen etter:

1. Ta over Det demokratiske parti og gi det tilbake til folket. De har sviktet oss totalt.

2. Spark alle eksperter, meningsmålere og andre i media som ikke ville gi slipp på fortellingen sin og nektet å høre på eller anerkjenne hva som egentlig skjedde. De samme ordgyterne vil nå fortelle oss at vi må «helbrede skillet mellom oss» og «samle oss». De vil dra fram mer bullshit som dette i dagene som kommer. Skru dem av.

3. Alle i Kongressen fra Demokratene som ikke våknet i dag, klare til kamp, klare for å motstå og stoppe på samme måte som republikanerne gjorde mot president Obama hver dag, åtte år i strekk, må trekke seg tilbake og gi plass til de av oss som skjønner greia, så vi kan gå foran med å stoppe ondskapen og galskapen som starter nå.

4. Alle må slutte å si de er lamslåtte og sjokkerte. Det du prøver å si er at du var i en boble, og ikke fulgte med på dine landsmenn og deres fortvilelse. Etter flere ÅR hvor de har blitt forsømt av begge partier, har sinnet og hevnlysten mot systemet bare vokst. Og så kom en TV-stjerne de likte, og som hadde som plan å ødelegge begge partiene og fortelle alle: You're fired. Trumps seier er ingen overraskelse. Han var aldri en vits. Å behandle ham sånn gjorde han bare sterkere. Han er et medieskapt mediedyr, og det vil media aldri innrømme .

5. Du må si denne setningen til alle du møter i dag: «HILLARY CLINTON FIKK FLEST STEMMER!» MAJORITETEN av våre landsmenn foretrakk Hillary Clinton over Donald Trump. Punktum. Fakta. Hvis du våknet opp i dag morges og tenkte at du bor i et «f'ed up» land - du gjør ikke det. De fleste amerikanere ville ha Hillary, ikke Trump. Den eneste grunnen han er president er på grunn av en gammeldags, sjuk 1700-tallsidé som heter valgmenn. Før vi endrer det, kommer vil til å fortsette å ha presidenter vi ikke valgte, og ikke vil ha. Du bor i et land hvor flesteparten av borgerne har sagt at de tror klimaendringer finnes, de mener kvinner bør få samme lønn som menn, de vil ha universitetsutdanning som ikke setter deg i gjeld, de vil at vi ikke skal invadere land, de vil øke minstelønnen og de vil ha et universelt helsevesen. Ingenting av dette har endret seg. Vi bor i et land hvor majoriteten er enige med den «liberale» posisjonen. Vi mangler bare det liberale lederskapet som kan få omsette det i handling (Se punkt 1.).

La oss prøve å få alt dette gjort innen 12 i dag.

The Daily Good mener Facebook-postens appell handler om at den oppfordrer til å legge fra seg frykten og heller handle.

I sommer sa Moore at han trodde Trump hadde en god sjanse til å vinne. Han har også sagt at Trumps plan aldri var å bli presidentkandiat, men å tjene mer penger.

GETTYSBURGTALEN: Donald Trump la fram sin plan for de første 100 dagene som president 22. oktober. Nå har han vunnet valget. Video: C-span Vis mer