Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Michelet i tabloid

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lørdag så jeg en ung, urban og tyggegummityggende dame som måtte på do - og gikk dit - mens hun var gjest i et fjernsynsprogram. Det var en overraskende opplevelse. Damen heter Nina Stensrud og er featureredaktør i Klassekampen.

I lørdagens Klassekamp hadde Stensrud redigert lange og kjedelig illustrerte artikler om fiskerkonenes slit, ramadan på Vålerenga, neandertalere, Salome og en dobbeltside med tittelen «Arbeid - frigjøring eller straff?». Ikke særlig ungt eller urbant noe av det, men en stoffmiks en sosialistisk avis verdig.

  • Nå er Michelet av pressetekniske grunner gått i tabloid. Mandag var han på gata i samme format som Akersgata-bermen og såkalt meningsbærende aviser som Nationen, Morgenbladet og Dagsavisen Arbeiderbladet. Det er de avisene som stikker av med det meste av pressestøtten.
  • Iallfall er det en merkesak for redaktør Michelet at de ikke skal være det. Han minner om det han selv skrev i Klassekampen for noen år siden: «Ingen artikkel i VG er lengre enn at bikkja mi kan lese den.» Det ble slagord i en av VGs mest vellykte reklamekampanjer.
  • Så spørs det hva som ellers skal skje med Klassekampen. Fredag satt 70 trofaste sosialister og drøftet nettopp det. Veteraner som Finn Gustavsen og Kristen Nygaard sammen med AKP-leder Jorun Gulbrandsen og redaktør Michelet. Heismontørleder Terje Skog ville ha «ei brei avis som blei lest av konservative, men som samtidig er en plogspiss for radikal samfunnsomveltning». Det var FFVD - Fondet & Foreningen For Venstresidas Dagsavis - som hadde møte, og medlem Elisabeth Eide, som ville ha en systemkritisk avis, mente det var et problem at det var så unge folk i redaksjonen. Og det sa hun før featureredaktøren gikk på do midt i et fjernsynsprogram.

Om Klassekampen i tabloid er det for så vidt bare godt å si. De nyhetssakene som bringes er politiske og aktuelle, og avisa er ryddig og oversiktlig med en rolig og grei layout. Og er det et faktum eller et synsbedrag at en del av artiklene er blitt kortere?

Michelet er opptatt av at avisa hans ikke skal bli tabloid som Dagbladet og VG. Slik medvirker han til å festne forestillingen om at tabloid er betegnelsen på en foraktelig journalistikk. Egentlig er det et faguttrykk for et bestemt avisformat. Avislesere med mindre fordommer forbinder ordet tabloid med en moderne journalistikk som preger de fleste massemedier nå. Men altså ikke Klassekampen. Den vil nok katta til Michelet (for han har ikke hund) ha problemer med.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!