ØSTFOLD: Jon Michelet mener at landets bibliotek legger grunnlaget for hele den norske skrift- og språkkulturen. Foto: JOHN T. PEDERSEN
ØSTFOLD: Jon Michelet mener at landets bibliotek legger grunnlaget for hele den norske skrift- og språkkulturen. Foto: JOHN T. PEDERSENVis mer

Michelet kjemper for lokalbiblioteket

Stem på Norges beste bibliotek!

- Hvordan er biblioteket der du bor?

- Jeg begynte å bruke Rygge bibliotek da jeg flyttet dit i 1986. Det er over hundre år gammelt, og har en veldig aktiv venneforening som kjemper for at det skal få lov til eksistere. Det har vært planer om en sammenslåing med biblioteket i Moss, men vi har greid å ta vare på det — blant annet gjennom forfatterkvelder hvor jeg og andre har opptrådt. Ved en sammenslåing ville vi miste kvaliteten ved lokal tilknytning. Det har noe med tilgjengelighet å gjøre, samt kort vei og at man blir fortrolig med det.

- Hva er ditt beste minne fra biblioteket?

- Mitt beste minne er fra en bokkveld jeg var på i fjor høst. Det var fullt hus og veldig god stemning. Det var en del av kampanjen for å få beholde biblioteket, og en veldig god opplevelse. Jeg holdt foredrag fra min siste bok, «Brev fra de troende», og det var en nydelig forsamling som hadde masse spørsmål og skapte fine samtaler.

- Hvor mye bruker du biblioteket?

- Jeg bruker det mye i forbindelse med research. Jeg gjør stort sett undersøkelser som gjelder forfatterskapet mitt, og er nok ingen vanlig biblioteklåner. I en researchfase kan jeg være der et par ganger i uka.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hvordan bruker du det, hva gjør du der?

- Jeg bruker det bare til å låne bøker. Bibliotekarene på Rygge bibliotek, mitt lokale bibliotek, er veldig flinke til å hente inn bøker de ikke har selv. Derfor får jeg bøker fra mange forskjellige biblioteker.

- Hvordan er ditt drømmebibliotek?

- Det ser veldig ut som Rygge bibliotek. Det er enkelt og oversiktlig og har veldig god service. Det er særlig service når det gjelder å hente inn litteratur som er vanskelig å få tak i, som er viktig for meg.

- Og den perfekte bibliotekar?

- Det er igjen bibliotekarer som dem som jobber i Rygge. Jeg kan ikke tenke meg noen bedre. Det viktigste er at de har fagkunnskap og er flinke til å søke opp bøker. Hvis jeg for eksempel ikke har et nøyaktig forfatternavn eller en boktittel, så kan vi ofte løse det i fellesskap.

- Hvorfor er det viktig å ha folkebibliotek i Norge?

- Jeg synes det er kjempeviktig. Noe av grunnlaget for hele den norske skrift- og språkkulturen, ligger i bibliotekene. De kan ha et veldig rikholdig utvalg av litteratur, som ingen andre institusjoner kan makte. Det er også en fordel at bibliotekene har en lokal tilknytning, fordi da vil de også ha et stort utvalg av det folk er mest interesserte i — litteratur om deres eget nærmiljø og egen historie.

I MORGEN: Knut Faldbakkens beste bibliotekminner.