Michelet misforstår

Det er ikke riktig at vi «nesten utelukkende foreskriver kutt, krav og innstramninger».

FÅR SVAR: I kommentaren «Tall og Fakta» kritiserte Marte Michelet Brochmann-utvalgets fokus. Nå får hun svar. 
Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
FÅR SVAR: I kommentaren «Tall og Fakta» kritiserte Marte Michelet Brochmann-utvalgets fokus. Nå får hun svar. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Det er ungdomsskolepensum at samfunnsdebatten er en kamp om hvordan tall og fakta kan brukes og fortolkes», skriver Marte Michelet 11. juni. Det er jeg helt enig i. Men det burde også være elementærpensum blant journalister at overskrifter i pressen ikke er formulert av intervjuobjektet. Michelet viser til «hvordan utvalget selv lanserer sine funn» og siterer en overskrift fra Dagsavisen om at 500 millioner europeere står klare til å invadere det norske velferdssystemet.

Jeg har selv brukt mye energi på å skape et mest mulig nyansert bilde av «velferdseksporten», blant annet ved å legge vekt på nettopp at brorparten av midlene i dag går til nordmenn som har opparbeidet rett til ytelser. Diverse andre overskrifter lever etter hvert sitt eget liv i pressen. Slik er det, men la meg benytte anledningen til å imøtegå noen av Michelets misforståelser. Det er ikke riktig at vi «nesten utelukkende foreskriver kutt, krav og innstramninger». Vårt hovedgrep vil kreve store ressurser og investeringer.

Å styrke kvalifikasjonene blant folk med lite utdanning, satse på tilrettelagt arbeid så flere kan få jobb etter egne forutsetninger, samt subsidiere lønninger slik at arbeidsgivere lettere rekrutterer grupper der de opplever «risiko», vil være kostnadskrevende. Ved å investere i slike løft, er målet at flere skal få inntektsgivende arbeid, og dermed dempe veksten i offentlige stønadsutgifter på sikt. Slik den norske velferdsstaten også tidligere i historien har investert i folks ressurser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer