Michelin-kokken avslører sin norske favorittråvare

Folk må åpne øynene for norske råvarer, mener kjøkkensjefen.

Soussjef Tobias Oberg (t.v.) og kjøkkensjef Esben Holmboe Berg forbereder mat til kveldens gjester. Her jobber de med en av favorittingrediensene til Holmboe Berg - sjøkreps fra Frøya. Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet
Soussjef Tobias Oberg (t.v.) og kjøkkensjef Esben Holmboe Berg forbereder mat til kveldens gjester. Her jobber de med en av favorittingrediensene til Holmboe Berg - sjøkreps fra Frøya. Foto: Melisa Fajkovic / DagbladetVis mer

(Dagbladet): - Nordmenn kan absolutt bli flinkere til å bruke norske råvarer. Jeg syns det er rart hvordan folk kaller maten sin kortreist bare de har kjøpt den i butikken. Det meste av norsk matvareproduksjon er gjennomindustrialisert, sier Maaemos danske kjøkkensjef Esben Holmboe Bang til Dagbladet.

Sammen med restaurantens to andre ildsjeler og medeiere, norske Jon-Frede Engdahl og den finske sommelieren Pontus Dahlström, kunne han i går feire en historisk begivenhet:

Som første nordiske restaurant gikk Maaemo fra null til to stjerner i den prestisjetunge Michelin-guiden.

- Åpne øynene Mellom en nyåpnet champagneflaske, utallige telefonsamtaler og slengbemerkninger fra kollegaer om at han nå har blitt en rockestjerne, er hans oppfordring til nordmenn krystallklar:

- Folk må åpne øynene for norske råvarer, sier Holmboe Berg.

Med bakgrunn fra luksusrestauranter som Feinschmecker, Le Canard og Oro, veit kjøkkensjefen hva han snakker om.

Elsker norsk sjømat Rundt ham er kokkelaget i full gang med å forberede kveldens retter - for til tross for at gårsdagen var alt annet enn en vanlig dag på jobben, så skulle Maaemo like fullt servere en sine gjester på sedvanlig vis.

På menyen sto blant annet sjøkreps fra Frøya, røye fra Finnmark og kylling fra Drangedal.

Restauranten har satt seg et hårete mål om å servere kortreist mat som ikke har blitt hentet lenger unna enn ti mil.

- De norske råvarene er fantastiske, blant annet på grunn av det kalde klimaet, forklarer kjøkkensjefen, og avslører sin favoritt.

I BJØRVIKA: Rett ved Oslo Sentralbanestasjon ligger gourmetrestauranten Maaemo. Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet
I BJØRVIKA: Rett ved Oslo Sentralbanestasjon ligger gourmetrestauranten Maaemo. Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet Vis mer

- Norsk sjømat, for eksempel sjøkrepsen fra Frøya.

Vil begeistre Medeier Jon-Frede Engdahl forteller om en av suksesskriteriene til Maaemo.

- Vi velger kortreiste, økologiske råvarer, og lager mat med hjertet for å begeistre. Det at det nå blir anerkjent internasjonalt gjør at det føles ekstra godt, sier Engdahl, og viser til at Dagbladets spådom endelig har gått i oppfyllelse:

- Maaemo kan bli en internasjonal gourmetsnakkis, konkluderte Robinson og Fredag i fjor, og ga seks stjerner av seks mulige.

I går sleit gründerne bak restauranten med å ta inn over seg hva som faktisk hadde skjedd.

- For folk utenfor bransjen er det vanskelig å ta inn over seg hvor stort dette er. Vi har hatt internasjonale ambisjoner hele veien, og dette snur opp ned på hele driften. Vi får inn reservasjoner fra hele verden, sier Engdahl.