SAKEN ER BIFF: Nathan Myhrvolds kokebok går vitenskapelig og teknologisk til verks, selv når det skal stekes biff. Foto: Inkling
SAKEN ER BIFF: Nathan Myhrvolds kokebok går vitenskapelig og teknologisk til verks, selv når det skal stekes biff. Foto: InklingVis mer

Microsoft-milliardæren har laget app av ekstremkokeboka

Nathan Myhrvold er verdens mest ekspansive hobbykokk. Nå er hans modernistiske kjøkkenfilosofi kokt ned til e-bok.

Da den kom for noen år siden, var «Modernist Cuisine» det absolutt drøyeste verden hadde sett på kokebokfronten. Et fembinds verk på 2440 sider, med en totalvekt på 21 kilo og en prislapp på mer enn 3000 kroner, levert i en spesialdesignet kasse av pleksiglass.

Bak sto norskættede Nathan Myhrvold, inntil da bedre kjent som tidligere teknologidirektør i Microsoft, venturekapitalist, patenttroll og multimilliardær.

Men Myhrvold hadde  brukt noen av pengene sine, og mye tid, på å gå meget dypt inn i modernistisk og høyteknologisk matlaging, av det slaget som neppe appellerer til dem som vil ha maten real og ujålete.

Tilnærmingen er vitenskapelig: Hva skjer egentlig med biffen når den stekes? Og hvordan kan prosessen gjøres annerledes og bedre?

I fjor kom en ny bok, forsøksvis tilpasset et mer normalt hjemmekjøkken, Med «Modernist Cuisine at Home» ville Myhrvold ville bringe avanserte tilberedningsteknikker, high tech kjøkkenutstyr og ekstrem gastronomisk kreativitet til «folket», om man kan bruke et så malplassert uttrykk.

For å si det slik: Om du ikke vet hva en sous vide-maskin er for noe, er Myhrvold neppe din mann.

Noen vil nok hevde at hele greia til er noe pretensiøst og virkelighetsfjernt tøv, men tatt med en klype indisk svartsalt er det absolutt ting å hente hos Myhrvold og hans kokkevenner.

Nå foreligger boka som ebok-app for iOS og Android, og til den nette sum av 560 kroner er det nok den dyreste eboka jeg kan huske å ha støtt på.

Men så er det også en av de aller mest forseggjorte og påkostede, og for så vidt en relativt billig inngang til Myhrvolds univers, og dermed til mulig beherskelse av tankegods og teknikker som benyttes av berømte kokker som Ferran Adria (El Bulli) og Thomas Keller (The French Laundry, Per Se). Sistnevnte bidrar for øvrig også i boka.

Eboka er laget med teknologien til Inkling, et selskap som spesialiserer seg på interaktive ebøker. Innholdsmessig spenner det fra knusktørr, men fascinerende teori, via pedagogisk beskrevne tips og triks, til meget tung gastroporno, inkludert de lekre tverrsnitt-fotografiene der gryter i full kok er «skåret i to» slik at man kan se hva som foregår på innsida.

Men det viktigste, når man kommer seg forbi de noe skremmende oversiktene over hva man bør ha på kjøkkenet for å bli en fullgod modernistisk hobbykokk, er oppskriftene. Her er enkle og nyttige triks, som at et strøk med fiskesaus på biffen før den vakuumforsegles og legges i kjøleskapet i tre dager, mørner kjøttet og skaper mye av de samme dype umamismakene man oppnår med tørrmodning hos slakteren. Men også håpløst avanserte oppskrifter jeg aldri ville orke å gå løs på — rent bortsett fra at jeg mangler en masse hardware.

Som inspirasjon og øyeåpner er boka uansett på et annet nivå enn det meste som produseres i den inflatoriske kokeboksjangeren.

Navigasjonen i bokappen er fint løst, med tre vertikale paneler som kan skyves over hverandre. Ytterst til venstre finne man innholdsfortegnelsen, i midten de ulike underemnene under hvert tema, og til høyre selve innholdet, som automatisk legger seg ut i full skjermstørrelse, men kan skyves til siden når man vil navigere videre i boka. Det hele er meget lekkert, med ryddige søke- og notatfunksjoner.

Men e-kokeboka til Myhrvold skuffer på noen punkter. Det er mindre video enn det kunne vært, og de små snuttene som er, er godt bortgjemt. Jeg savner også andre multimedialementer, som grafikk, eller trinn-for-trinn animasjoner.

Tør jeg si at man merker at det er en Microsoft-fyr som står bak, og ikke en Apple-fyr?

EKSTREM: Nathan Myhrvold er milliardær, men lar ikke andre lage maten for seg. I stedet er han gått ekstremt dypt inn i høyteknologisk og modernistisk matkunst. Foto: Inkling
EKSTREM: Nathan Myhrvold er milliardær, men lar ikke andre lage maten for seg. I stedet er han gått ekstremt dypt inn i høyteknologisk og modernistisk matkunst. Foto: Inkling Vis mer