Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Microsoft satser i Norge

Legger kontorer til Oslo, Trondheim og Tromsø.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Microsoft vil legge sitt hovedkontor for søketeknologi til Norge. Nyheten ble tirsdag presentert av statsminister Jens Stoltenberg (Ap), som kaller avgjørelsen «en fantastisk ting».

Stoltenberg mener nyheten om at Microsoft skal gjøre Norge til et tyngdepunkt for utvikling av søkerteknologi var verdt en kunngjøring fra Statsministerens kontor. Side om side med Microsofts administrerende direktør, Steve Ballmer, møtte han pressen for å annonsere nyheten tirsdag morgen.

- Det er en fantastisk ting at Microsoft velger å etablere sitt hovedkontor for søkemotorer i Norge. Det vil gjøre Norge verdensledende på søkemotorer, og det vil stimulere og styrke kompetansen i Norge, både innenfor næringslivet og akademia, sier Stoltenberg.

Statsministeren understreker at han vanskelig kan tenke seg en større anerkjennelse av det norske it- og søkemotormiljøet.

Skryter av Fast-gründerne

Bakgrunnen for ekspansjonen i Norge er Microsofts oppkjøp av det norske søkemotorselskapet Fast Search & Transfer tidligere i år. Microsoft la 1,2 milliard dollar, rundt 6,6 milliarder kroner, på bordet for selskapet. Det var ett av de største oppkjøpene i Microsofts historie.

Microsofts toppsjef sier at takken for at verdens største programvareselskap nå vil gjøre Norge til sitt globale senter for søkemotorteknologi og bedriftssøk må rettes til gründerne bak Fast.

- John Markus Lervik og Bjørn Olstad som startet Fast er fantastiske. De har vært noen beundringsverdige entreprenører, skrøt Ballmer, som med ivrige fakter fortalte om bakgrunnen for Fast-oppkjøpet.

image: Microsoft satser i Norge

- Vi ønsket å bli større på bedriftssøk, men ble hele tiden slått av Fast. De var de beste, og til slutt så vi ingen annen utvei enn å kjøpe dem, forteller Ballmer med en høy latter.

Oppkjøpet av Fast skal være en del av Microsofts kamp mot søkemotorgiganten Google, som i dag har en markedsandel på over 60 prosent av søkemotormarkedet.

350 ansatte 

I dag jobber det rundt 300 forskere og utviklere for det nå Microsoft-eide selskapet Fast & Research i Norge. Utvidelsen innebærer i første omgang at Microsoft vil rekruttere ytterligere 50 forskere og utviklere. Hovedkontoret skal ligge i Oslo, men det vil også bli utvidelser ved de nåværende forskningsmiljøene i Trondheim og Tromsø.

- Norge har grunn til å være stolt over å ha bygget opp en internasjonal næringsklynge innenfor bedriftssøk. Microsoft håper å bli en betydelig aktør innenfor denne klyngen i vårt arbeid med å bygge opp verdens beste søketeknologi, sier Ballmer.

(NTB)

TOPPMØTE: Statsminister Jens Stoltenberg (t.v.) mener det er en stor anerkjennelse av norsk it-miljø at Microsofts toppsjef Steve Ballmer (t.h.) vil legge selskapets hovedkvarter for søkemotorteknolog til Norge. Sammen presenterte de nyheten på Statsministerens kontor tirsdag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!