Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Middelalderens Osama bin Laden

Fra sin uinntakelige festning, Alamut, styrte Hasan-i-Sabbah for ni hundre år siden verdens første terroristorganisasjon. Assasinerne minner mye om Osama bin Laden og hans nettverk al-Qaida.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SELDSJUKK-TYRKERNES nest mektigste mann Nizam al-Mulk ante fred og ingen fare denne fredagskvelden i oktober i 1092 da han ble båret fra sin audienssal til teltet der hans harem holdt til. I forkledningen til en sufi, en hellig mann, dukket plutselig en morder opp. Visiren (statsministeren) al-Mulk ble stukket ned med kniv og døde.

Stedet var Nihavand-distriktet i det nåværende Iran, og morderen het Bu Tahri Arrani. Han var utsendt av Hasan-i-Sabbah, en religiøs leder og krigsherre som holdt til på Alamut-festningen i Elburz-fjellene like ved den sørlige delen av Kaspihavet.

Aga Khans ætlinger

Ismailittene oppsto som en egen sekt etter en splittelse blant sjiamuslimene på 800-tallet. De ble seinere splittet i ei nizari-grein og ei mustali-grein. Hasan-i-Sabbah ledet nizari-ismailittene. I dag er dette en langt fredeligere gren av islam som ledes av Karim Aga Khan. Han regnes som den 49. imam etter profeten Muhammeds svigersønn Ali.

Bu Tahri Arrani ble drept etter attentatet mot Nizam al-Mulk, men fryktet ikke døden. Han skulle nemlig rett til paradis.

VI STIFTER BEKJENTSKAP med Hasan, som hadde tilnavnet «Den gamle mannen i fjellene» i Marco Polos berømte reiseskildring «En beskrivelse av verden»:

«Nå sørget Den gamle mannen i fjellene for at en dal mellom to fjell skulle stenges. Han anla en hage. Den største og vakreste noensinne og fylte den med alle slags frukter. Det var bekker som fløt med vin, melk og honning, et stort antall kvinner og de vakreste jomfruer i verden. De kunne spille alle slags instrumenter, synge på den vakreste måte og danse slik at det var sjarmerende å se på. For Den gamle mannen ønsket at hans folk skulle tro dette var paradis.»

Skal vi tro Marco Polo, hadde Hasan-i-Sabbah klekket ut en genial plan ved hjelp av den paradisiske hagen. Ingen andre enn de som skulle bli Hasans drapsmenn, fikk nemlig slippe inn.

«Den gamle mannen hadde ved sitt hoff et antall unge menn som han fortalte om det himmelske paradiset. Etter at han hadde fått dem til å drikke en spesiell gift som de sovnet av, tok han dem inn i hagen sin, fire, seks eller ti stykker av gangen. Slik våknet de og trodde de var i det sanne paradis,» skriver Marco Polo og legger til at kvinnene og jomfruene «ga dem det de ville ha».

DA UNGDOMMENE BLE båret ut av hagen og våknet opp til virkeligheten, var selvfølgelig skuffelsen stor. Men Hasan-i-Sabbah hadde løsningen:

«Gå og drep den og den, og når du kommer tilbake, skal mine engler bære deg til paradiset.»

Om Marco Polos historie er sann fra ende til annen, er vel heller tvilsomt, men Hasan-i-Sabbah var uansett verdens første terroristleder. Fra sin uinntakelige Alamut-festning sendte han ut sine drapsmenn i alle himmelretninger. Trolig sto han bak et femtitall politiske drap, utført av fanatiske tilhengere.

Hasan-i-Sabbah ble født omkring år 1050 i byen Rayy, like ved dagens Teheran. Han tilhørte den sjiittiske ismailittersekten og fikk en religiøs utdanning. I 1078 kom han på kant med det religiøse sunnimuslimske lederskapet til de styrende seldsjukk-tyrkerne i Persia og rømte til Egypt. Etter tre år ble han deportert til Nord-Afrika, men skipet han var om bord i forliste. Hasan ble reddet og kom seg tilbake til Persia, der han preket sin religiøse tro og begynte å bygge opp en tilhengerskare. Motstanderne var de sunnimuslimske herskerne.

Drepte kongen av Jerusalem

Stort sett drepte assasinerne bare muslimske fiender, med noen få unntak. I 1192 tok de livet av Konrad av Montferrat, kongen i Jerusalem. Drapsmennene skal ha forkledd seg som kristne munker og drepte Konrad med kniv.

HASAN SKJØNTE FORT at det var for farlig å drive undergrunnsvirksomhet i de store byene. I 1090 erobret han og hans tilhengere Alamut-festningen ved Kaspihavet. Nå var han «Herren til Alamut» med sin egen maktbase. Til sin dødsdag 34 år seinere forlot han aldri Alamut, som også ble omtalt som «Ørneredet».

Hasan skaffet seg nye tilhengere og gjorde nye erobringer. Han fikk kontrollen over et titall slott og en del landområder. I 1092 sendte han sin første drapsmann, Bu Tahri Arrani, på jobb.

En kalkulert terrorkrig fulgte. Herskere, prinser, generaler, jurister og til og med hellige menn som hadde fordømt ismailittene, ble drept. Ismailittene kjempet for anerkjennelsen av Ismail, som den sjuende i den muslimske imam-rekken.

- Å drepe en kjetter er mer fortjenstfullt enn å ta livet av 70 greske vantro, sa en av Hasans trofaste forbundsfeller. Hasan hadde ikke for vane å drepe verken kristne eller jøder.

Terrorcellene besto av en, to, tre, eller fire selvmordsaktivister. Deres navn var ofte hemmelige, de var knyttet til Hasan ved en ed.

Ofte var cellene sovende - i påvente av at et offer skulle utpekes. Drapsmennene gikk ofte i forkledning og brukte alltid kniv. Nesten alle ble drept rett etter at drapene var utført, men det var jo også meningen.

Det fins mange myter om Hasan og hans hemmelige orden. Tilhengerne hans fikk tilnavnet hasjasjun, som betyr brukere av hasj. I europeisk ordbruk ble navnet assassin eller assassino, som i dag rett og slett betyr morder.

Ingen kan med sikkerhet si om Hasan og morderbanden hans brukte hasj, men mange mener at drapene på motstanderne ble utført i narkotisk rus.

HASAN-I-SABBAH DØDE i 1124. Han var fryktet av mange, men var mer enn en terrorist. Han ble omtalt som skarpsindig og lærd, både i geometri, aritmetikk, astronomi og magi, skriver Midtøsten-eksperten Bernard Lewis i sin bok «The Assassins». Hasans etterfølgere fortsatte med drapene, men i mindre omfang. Etter hvert mistet assasinerne mer og mer makt. På slutten av 1200-tallet klarte mongolene å erobre den til da uinntakelige Alamut-festningen.

Hasan-i-Sabbah var den første som viste hvordan en liten, disiplinert, fanatisk og selvoppofrende gruppe kunne slåss mot en mektig overmakt, de seldsjukkiske herskerne. Det er en metode mange har tatt etter ham, nå sist Osama bin Laden.

Hele Norges coronakart