Middelalderpatolog

Historisk krim om en kvinnelig patolog.

BOK: En kvinnelig patolog blir i 1171 bedt av kong Henrik II om å komme til England for å etterforske drapene på fire små barn i Cambridge. Folket har lagt skylden på jødene, nå er det opp til doktor Vesuvia Adelia Ortese Aguilar å finne sannheten.

Prisbelønt

Ariana Franklin (et pseudonym for Diana Norman, forfatter av flere historiske romaner) vant en viktig pris for beste britiske historiske kriminalroman med «Dødens mesterinne». Og selv om en litterær pris ikke alltid er et kvalitetsstempel, så er dette en både intrigesterk og ikke minst annerledes spenningsroman, først og fremst på grunn av hovedpersonen.

For selv om heltinnen, til daglig kalt Adelia, på alle måter er handlekraftig, intelligent og ressurssterk, så er det tvilsomt at hun ville få så stor handlefrihet i England for over 800 år siden. Men bare det faktum at forfatteren gir henne denne muligheten, gir «Dødens mesterinne» en ekstra dimensjon. I virkeligheten ville Adelia sannsynligvis blitt brent som heks i første kapittel, så kunnskapsrik og annerledes er hun. Det er bare å forestille seg Patricia Cornwells heltinne Kay Scarpetta i en annen tidsalder...

Detaljer

Når en forfatter legger handlingen i ei bok mange hundre år tilbake i tiden, er det mange detaljer som må passes på. Hva fantes av redskaper og hjelpemidler, hvordan snakket folk til hverandre, hvilke samfunnslag tilhørte de, hvor kom de fra, var de menn eller kvinner og så videre og så videre – det er en uoversiktlig og komplisert oppgave. Det er som å legge puslespill mens man balanserer på slakk line, bortimot umulig for andre enn de spesielt motiverte eller begavete. Og Franklin/Norman er usedvanlig kunnskapsrik, og kommer seg pent unna.

Franklin unnskylder seg i etterordet, og forklarer at det er umulig å unngå å bli anakronistisk hvis man skal skrive forståelig fra 1100-tallet. Men nå er heller ikke «Dødens mesterinne» den verste historiske kriminalromanen jeg har lest, selv om grunnideen med en kvinnelig patolog for 800 år siden kanskje er vanskelig å svelge for noen.