Middelaldersk homodebatt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DE SISTE UKERS

homodebatt dreier seg politisk sett selvsagt ikke om en er for eller mot homofili. Innimellom kritikken mot Misjonskirken, Bondevik, Høybråten og KrF framstår et par prinsipielt viktige spørsmål. Hva innebærer religionsfriheten i en politisk sammenheng og hva betyr det å skille mellom kristendom og politikk? Her ser det ut til at AP og KrF er på kollisjonskurs med Høyre som nesten en likegyldig tilskuer.

KrF er vel det partiet i Norge som har arbeidet mest med disse spørsmålene. KrF har utviklet seg fra en lavkirkelig start for 60 år siden til dagens kristendemokratiske parti.

Et av de sentrale prinsipper for et kristendemokratisk parti er respekten for de mange naturlige fellesskap som menneskene slutter seg til. Eksempelvis familien, lag , foreninger, religiøse fellesskap , bedrifter og institusjoner. Disse utgjør til sammen samfunnet som en organisk helhet. Disse felleskap skal ha rett til å utvikle seg i tråd med sin egenart. Det skal kunne gis støtte til en slik utvikling. Staten skal ikke blande seg inn eller overstyre disse fellesskap.

Dette grunnleggende prinsipp innebærer bl.a. at Misjonskirken kan ha sine fortolkninger og oppfatninger om homofili så mye de vil . Det er deres rett og en kan være enig eller uenig. Men statsstyret og regjeringen skal respektere disse grensene.

DENNE RESPEKTEN

går også andre veien. Selv om Misjonskirkens fortolkninger skulle ha flertall i folket ville det likevel være feil å lage statens lover som en forlengelse av Bibelens bud. Eller Koranens bud i land der det er aktuelt. Når en ikke skiller mellom religionens bud og statens bud ligger krenkelse av annerledes tenkende og troende farlig nær. På dette området finner vi antagelig en av de sterkeste konfliktlinjer mange steder i verden. Ikke minst hører en skremmende historier fra islamske stater. I middelalderens enevoldstid var det ikke noe skille mellom kongens fortolkninger av Bibelen og statens lover. I dag kaller vi slikt for religiøst diktatur. En politikk i forlengelse av slik middelaldertenkning, vil KrF med all kraft bekjempe.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer