Middelklassen er opptatt av likestilling

Bare ikke mellom klassene, skriver Kjetil Rolness.

PÅ ØYAFESTIVALEN: Iggy Pop & The Stooges skal spille på Øyafestivalen. Ledelsen har fått kritikk i mediene for å booke altfor få kvinnelige artister. 

Foto: Tor Erik H. Mathiesen / Dagbladet
PÅ ØYAFESTIVALEN: Iggy Pop & The Stooges skal spille på Øyafestivalen. Ledelsen har fått kritikk i mediene for å booke altfor få kvinnelige artister. Foto: Tor Erik H. Mathiesen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Onsdag morgen. Jeg pangstarter dagen med 4-Korn og Aftenpostens Kultur-del, som ser verdien av uenighet: Bør vi spise frokost eller ikke? Debatten er viktig, og bør tas på morgenen. Men mer presserende, ifølge Norges største avis, er spørsmålet om kjønnet på artistene under årets Øyafestival. Blir det like mange kvinner og menn på scenen?

Tallkrangelen har rast en uke. Skal medlemmer i soloartistenes backingband telle med? Aftenpostens regnesentral anslår mannsandelen til 83,75 prosent eller 85,78 prosent eller 89,55 prosent eller 90,33 prosent, alt etter beregningsgrunnlag. Desimalene er trolig avrundet.

Mange menn? Utvilsomt. Et likestillingsproblem? Vel. Rockedrømmen rammer langt flere gutter enn jenter, og drømmer lar seg vanskelig regulere. Øya-plakaten teller mange sterke kvinnelige artister, som Robyn og M.I.A. Ingen jenteband hevder seg oversett av bookerne, og publikum — 63 prosent jenter! — har ikke klagd over Rockeklubben Grei. Men det er agurktid — og høysesong for telle-feminismen.

Telle-feminismen er en lettakademisk, liksomjournalistisk rutineøvelse som påviser manglende likestilling basert på matematikk: Finn en underrepresentasjon av kvinner på et attraktivt sted, bruk ord som «skjev kjønnsfordeling» og «mannsdominans», så er saken i boks. Du behøver ikke påvise noen konkret diskriminering, ingen ekskluderende aktører eller regler, ikke engang ofre (bortsett fra «kvinner»). Alt du trenger er en kjendis, ekspert eller myndighetsperson som kan snakke i bilder. Skjeve «briller» og usynliggjørende «mekanismer» bringer menn i flertall, ifølge likestillingsombud Sunniva Ørstavik, som vil innkalle departement og bransje til møte for å snu «kjønnsubalansen» i kulturlivet. Hun får støtte av Arnfinn Bjerkestrand, leder i Norsk kulturråds festivalutvalg: «Når man bruker statens midler, bør man også benytte den fulle bredden i befolkningen.»

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer