Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Middels Minette

Psykologisk thriller om en skadeskutt Irak-veteran.

BOK: Utgangspunktet for Minette Walters’ nye thriller er som hentet ut fra virkeligheten: En krigsskadd mann får ikke den behandlingen og oppfølgingen han trenger etter hjemkomsten. I «Kameleonens skygge» møter vi en ung løytnant som får ansiktet ødelagt etter et bombeangrep, men ingen kan kartlegge hvor store skader hjernen hans fikk.

Utfordrende

Minette Walters har vært veldig nøye på å aldri gjenta seg selv som forfatter, til det er hun for opptatt av å utforske krimsjangerens muligheter. Av og til resulterer det i bøker som ikke er så vellykkede, og av og til ender hun opp med gode romaner. Denne thrilleren er noe midt imellom, for selv om ideen er god, blir handlingen styrt for mye av tilfeldigheter med det resultat at helheten ikke blir troverdig. Men den inneholder likevel et interessant psykologisk portrett av en mann som får sitt liv ødelagt.

Denne mannen heter Charles Acland, en dyktig og godt likt løytnant som blir hardt skadet i Irak. Han mister et øye og får et nytt ansikt, men også personligheten hans forandrer seg alvorlig under sykehusoppholdet. Etter kraftige raseriutbrudd både mot sykepleiere og moren og eksforloveden sin, viser det seg at aggresjonen hans er blitt vanskelig å tøyle. Og håpet om å vende tilbake til Hæren som kommanderende offiser, blir mer og mer usannsynlig.

Tre drap

Raseriet hans gjør også at politiet blir oppmerksomme på Charles, under etterforskningen av tre beslektede drap på homofile menn. Og han blir tatt inn til avhør når en eldre mann påstår at han har blitt overfalt av en mann med lapp over det ene øyet. Livet til den en gang så solide soldaten er snudd på hodet, han befinner seg plutselig på bunnen av samfunnet, som uteligger og potensiell voldsmann – en udetonert bombe.

Hans redning blir den kraftige og smarte Dr. Jackson (ingen våger å spørre om fornavnet hennes), en lesbisk kvinne som er fryktinngytende stor og vet å utnytte det. Sammen begynner hun og Charles å undersøke omstendighetene rundt drapene, og handlingen tar en mildt sagt overraskende vending etter hvert. Men det blir for mange tilfeldigheter på veien mot løsningen til at den står helt til troende.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media