Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Middels tiltro til media

På tross av Gerhard Helskogs dopingflause og Dagbladets kontroversielle Tønne-sak ble ikke folks tiltro til media svekket i fjor.

BERGEN (Dagbladet): Det viser en undersøkelse fra Opinion som offentliggjøres på Mediefestivalen i Bergen i dag. Tallene viser at andelen som har stor tiltro til media, er blitt mindre. Men på samme tid har det også blitt færre av de som har liten eller ingen tiltro til TV, radio og aviser.

- Medias annus horribilis har ikke svekket folks tiltro til dem. I stedet vitner svarene om en alminneliggjøring av folks holdninger. Det er flere nå som sier tiltroen er middels, sier valgforsker Frank Aarebrot til Dagbladet.

- Har lyktes

Han mener det viser at TV2 og Dagbladet har lyktes i turneringen av sakene.

- Gerhard Helskog la seg flat da dopingpåstandene viste seg å være grunnløse. Dagbladet har vist en åpen holdning etter at Tore Tønne tok sitt eget liv. Begge deler ser ut til å ha fungert godt, tror Aarebrot.

Han trekker fram et annet spørsmål i undersøkelsen som avslører hvor godt folk husker en stor og viktig sak. Aarebrot har sammenliknet «vellykkede» og «mislykkede» skup.66 prosent av de spurte ante ikke at det var NRK som avslørte nye momenter i Mehamn-ulykken. Bare 13 prosent visste det.49 prosent klarte ikke å utpeke TV2 som produsenten av den famøse dokumentaren om doping i norsk idrett. 42 prosent pekte ut rett medium.34 prosent av de spurte visste ikke at Dagbladet sto bak Tønne-saken. 41 prosent gjorde det. 8 prosent mente det var TV2.

Avslørende

- Målingen bekrefter mistanken jeg hadde om at folk ikke bryr seg så mye om hvem som avslører hva. I tillegg viser tallene at folk husker de «negative» skupene til TV2 og Dagbladet, mens NRKs «positive» avsløring gikk folk hus forbi. Det kaster også et lys over påstanden om at media alltid er opptatt av det som går galt. Det gjør tydeligvis folk også, sier Aarebrot.

Det som imidlertid gjør Aarebrot mest oppglødd, er folks holdninger til hva som bør skje når en journalist tabber seg ut.

- Det viser seg at folk det siste året er blitt snillere overfor journalister. Andelen som for eksempel mener at reportere bør få en sviende bot for etiske overtramp har gått ned. Journalistene derimot er strengere mot seg selv og mener tabber bør få konsekvenser, bare det ikke koster noe, sier valgforskeren og flirer.

OM MEDIA: - Jeg tror vi alle er bedre tjent med å ha samfunnsbevisste journalister enn at de opptrer som kjedelige revisorer, sier valgforsker Frank Aarebrot. I dag triller han rullestolen inn på Den norske mediefestivalen i Bergen med sitt nyamputerte bein, for å presentere tankevekkende og morsomme tall om journalister og folks holdninger til media.
BEKLAGELSEN: Kåre Valebrokk og Gerhard Helskog la seg flate da dopingpåstandene om norsk idrettsmiljø viste seg å være grunnløse.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media