FORTSATT IKKE GENERELL BEVÆPNING: «Dersom ny kunnskap skulle tilsi at generell bevæpning av politiet er nødvendig, vil regjeringen vurdere dette. Men det skal tungtveiende argumenter til for å endre dagens våpenpraksis for politiet», skriver Hårek Elvenes.  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FORTSATT IKKE GENERELL BEVÆPNING: «Dersom ny kunnskap skulle tilsi at generell bevæpning av politiet er nødvendig, vil regjeringen vurdere dette. Men det skal tungtveiende argumenter til for å endre dagens våpenpraksis for politiet», skriver Hårek Elvenes. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Midlertidig bevæpning er nødvendig

Det er ingen grunn til å frykte at midlertidig bevæpning kan skli over i en situasjon med alminnelig bevæpning.

Meninger

Dagbladets leder 16. mai hevder at vage trusselvurderinger er grunnlaget for et midlertidig bevæpnet politi, og at regjeringen er i fred med å snikinnføre et bevæpnet politi. Begge påstandene er feilaktige.

Midlertidig bevæpning av politiet er basert PSTs konkrete trusselvurdering. Det advares mot økt terrorfare mot spesielle grupper, blant annet politifolk og politikere. Trusselvurderingen er langt fra vag, men har sin rot i situasjonen knyttet til fremmedkrigere. Dagbladet har for øvrig bidratt til å avdekke trusselbildet gjennom flere reportasjer om fremmedkrigere, som er alt annet en vage. Leser ikke Dagblad-redaktøren sin egen avis?

La det være klart: Norsk politi skal i en normalsituasjon være ubevæpnet. Eventuelle endringer som medfører at politiet skal bevæpnes permanent, må besluttes av Stortinget. Det er derfor ingen grunn til å frykte at midlertidig bevæpning kan skli over i en situasjon med alminnelig bevæpning.

Norge har et ubevæpnet politi, men politiet har våpen lagret i utrykningskjøretøyene. Det er en god grunnberedskap. Et ubevæpnet politi har bidratt til det høye tillitsnivået mellom befolkning og politi i Norge. Det er tillitsskapende og konfliktdempende at politiet i det lengste avventer med å ta i bruk så sterke virkemidler som våpen.

Spørsmålet om bevæpning av politiet er ikke et enkelt spørsmål. Det krever nøye avveininger av ulike hensyn. Regjeringen vil legge kunnskap og fakta til grunn for politikken. Dersom ny kunnskap skulle tilsi at generell bevæpning av politiet er nødvendig, vil regjeringen vurdere dette. Men det skal tungtveiende argumenter til for å endre dagens våpenpraksis for politiet.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.