Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Midlertidig forbud mot A-pressen og Edda

Medietilsynet vil holde muligheten åpen for seinere inngrep.

MIDLERTIDIG FORBUD A-pressen og konsernsjef Thor Gjermund Eriksen er blitt pålagt et midlertidig forbud om å ikke integrere A-pressen med Edda Media, som de kjøpte opp i desember. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
MIDLERTIDIG FORBUD A-pressen og konsernsjef Thor Gjermund Eriksen er blitt pålagt et midlertidig forbud om å ikke integrere A-pressen med Edda Media, som de kjøpte opp i desember. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Medietilsynet har ved flere anledninger signalisert at de er skeptiske til A-pressens oppkjøp av Edda Media.

I dag har de vedtatt et midlertidig forbud mot at de to selskapene integreres, en mulighet Medietilsynet selv varslet 2. mai.

- Det midlertidige forbudet vil hindre at A-pressen og Edda Media integrerer sine virksomheter på en slik måte at det blir vanskelig eller umulig for Medietilsynet å gjennomføre et eventuelt senere inngrepsvedtak mot oppkjøpet, sier direktør for Medietilsynet, Tom Thoresen til deres nettsider.

Regionale begrensinger I et høringsnotat som ble sendt ut i mars fant Medietilsynet «tungtveiende argumenter som taler for å gripe inn».

Oppkjøpet på 1,725 milliarder kroner kan nemlig være i strid med medieeierskapsloven, og må godkjennes av både Konkurransetilsynet og Medietilsynet.

Medietilsynets innsigelser gjelder ikke det nasjonale markedet, men A-pressens eierstilling i medieregionene på østsiden og vestsiden av Oslofjorden.

Kan måtte selge Dagens vedtak «forbyr A-pressen å iverksette integrasjonstiltak i form av selskapsrettslige endringer og organisatoriske skritt».

Dette betyr at A-pressen må sørge for at Edda Media drives som et uavhengig og selvstendig konsern, og A-pressen ikke kan foreta seg noe som gjør Edda Medias virksomheter mindre verdifulle.

En måte A-pressen fortsatt kan redde oppkjøpet av Edda Media, er å selge unna eierandeler som gjør at de kommer under eierskapsgrenser i regionene Østviken og Vestviken.

Men etter høringsnotatet som ble sendt ut i mars, sa Helge Simonnes, administrerende direktør i Mentor Medier, at han trodde A-pressen kunne få problemer med å selge unna eierandeler.

- Det er for eksempel ikke attraktivt å kjøpe en nummer to avis (avisa som er nest størst på utgiverstedet journ. anm.) som ligger som en ensom øy i konkurransen med A-pressen og Edda Media, sa Simonnes til Dagbladet.

- Varslet ved juletider Ifølge Medietilsynet har A-pressen og Medietilsynet hatt de første samtalene om minnelig løsning, altså en løsning hvor det treffes tiltak for å komme under grenseverdiene.

Thor Gjermund Eriksen, konsernsjef i A-pressen, ble ikke overrasket over dagens vedtak.

- Dette har de varslet helt siden jul, og dette har ingen praktisk betydning for oss nå ettersom vi er underlagt gjenomføringsforbud fra konkurransetilsynet uansett, sier han til Dagbladet.

- Opplever dere dette som udramatisk?

- Det er et uttrykk for at de vurderer situasjonen likt nå som de gjort hele tiden, og vi argumentere fortsatt for et noe annet syn. Samtidig er dette et midlertidig forbud mot intergrasjon, men ikke for transaksjon og overtakelse av aksjene, svarer Eriksen, men bekrefter at Konkurransetilsynet foreløpig hindrer en transaksjon.

Endelig frist for Medietilsynet til å fatte vedtak er 30. juli.

FREDET: Etter dagens midlertidige forbud kan ikke A-pressen foreta seg noe som gjør Edda Medias virksomheter mindre verdifulle.
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
FREDET: Etter dagens midlertidige forbud kan ikke A-pressen foreta seg noe som gjør Edda Medias virksomheter mindre verdifulle. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling