Midlertidighetstesten

Forslaget til ny arbeidsmiljølov er dårlig nytt for mange av oss.

Meninger

Forslaget til ny arbeidsmiljølov er dårlig nytt for alle som vil ha ned midlertidigheten blant forskere og undervisere i akademia.

Ikke fordi tjenestemannsloven, som gjelder ved de statlige universitetene og høyskolene, er direkte berørt av forslaget. Men fordi Stortingets generelle holdning til midlertidighet og betydningen av fast jobb er viktig for kraften og troverdigheten bak arbeidet for flere faste jobber i akademia. Regjeringen foreslår blant annet at 15 prosent av arbeidsstokken i det øvrige arbeidslivet kan være midlertidig ansatt på generelt grunnlag. Det vil si uten noen videre begrunnelse. I tillegg vil en del av dagens midlertidighet fortsatt eksistere. Vi kan derfor få et stortingsflertall som aksepterer at minst 15 prosent i arbeidslivet går uten fast ansettelse. Midlertidigheten blant forskere og undervisere i akademia er i dag på omtrent 18 prosent. Er det troverdig at de samme stortingspolitikerne, som støtter en økt midlertidighet generelt i arbeidslivet, vil legge stor innsats for å få flere faste ansettelser i akademia?

Forskerforbundet ser allerede nå at innsatsen mot midlertidighet i akademia reduseres. Omtalen av problematikken i årets statsbudsjett var langt svakere enn tidligere. Forrige uke ble det klart at fortrinnsretten i tjenestemannsloven, som styrker midlertidig ansattes rett til fast stilling, skal svekkes. Regjeringen har varslet at den vil harmonisere tjenestemannsloven med arbeidsmiljøloven.

Dessuten er det mange forskere og undervisere som jobber i privat sektor, og som er direkte berørt av endringene. Dette gjelder blant annet universitetssykehusene, forskningsinstituttene og private høyskoler, som for eksempel Handelshøyskolen BI og Høyskolen Campus Kristiania.

Vi ser på behandlingen av arbeidsmiljøloven som den store Midlertighetstesten for stortingspolitikerne. Oppgaven er enkel. Den som er tilhenger av faste jobber, enten det er blant undervisere, forskere eller andre yrkesgrupper, må stemme mot forslaget til regjeringen for å bestå.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.