Midt i debatten

«Jeg ville ikke gjort noe annerledes om jeg skulle laget forsiden igjen.»

– Hvorfor valgte Dagbladet å bruke tittelen «- Drept av mor» sammen med bildet av Madeleine på avisas forside?

– Leif GW Persson er en av de fremste ekspertene på kriminalsaker som denne. Hans konklusjon er selvfølgelig bastant, men den blir ikke mindre interessant av den grunn. Tvert imot.

– Tidligere i år ble Dagbladet dømt i Pressens faglige utvalg (PFU) for bruk av titler og bilder om barnedrapssaken i Stavanger. Kritikerne mener at dette oppslaget ligner veldig?

– Det er mulig førstesidene likner rent visuelt, men sakene som sådan er ekstremt forskjellige. I Stavanger var det et trippeldrap med kjent gjerningsmann, og i PFUs kritikk av Dagbladet gikk det særlig på hensynet til de pårørende. I Madeleine-saken er det en forsvinningssak hvor de pårørende har brukt offentligheten for alt det er verdt, og der politiet etter flere måneders etterforskning velger å definere foreldrene som mistenkte.


– Bør man ikke uansett være mer varsom når det gjelder omtale av barn enn det Dagbladet er i dette tilfellet?

– Jeg underslår ikke at førstesida er sterk. Men jeg er grunnleggende uenig med Cathrine Skomakerstuen Marken i hva foreldre skal forklare sine barn om hva som står i avisa eller vises på TV. Ja, jeg forstår at det er forskjell mellom en førsteside med verdens generelle faenskap av krig og ulykke, og en førsteside som forteller at et barn er drept. Men jeg forstår ikke hvorfor det i denne sammenheng går et vannskille mellom et drap begått av en mor eller far, eller av en fremmed pedofil.

– Mange har reagert på denne forsiden. Har disse reaksjonene noe å si for hvordan Dagbladet vurderer slike saker i framtida?

– Ja, i den forstand at all debatt om Dagbladet åpenbart påvirker Dagbladet. Vi får massevis av reaksjoner på det vi gjør hver eneste dag, positive og negative, og de meningene har selvsagt betydning for hvilken retning avisa går i.

– Ville du gjort noe annerledes hvis du skulle laget denne forsiden om igjen i dag?

– Jeg tror ikke det.

(Peter Raaum er intervjuet av Per Arne Kalbakk.)

•  Les også leserinnlegget Tabloidovergrep

•  Les også leserinnlegget «Spar oss for slike forisder»