Midt i debatten

SV-politiker Akhtar Chaudhry ble så opprørt over Pia Friis’ utspill om seksuell lek i barnehagene at han vil be kunnskapsminister Djupedal se på saken.

Førskolelærer og daglig leder i Bjerkealleen barnehage i Oslo, Pia Friis, sa i gårsdagens Dagbladet at hun mener det bør gis større rom for seksuell lek i norske barnehager. Hun sa at barn gjerne kan «leke doktorleker, mor- og far-leker, rumpeleker, puleleker, de kan danse nakne og onanere».

– Hvorfor reagerte du så sterkt på denne saken?

– Fordi jeg mener dette går på tvers av folkevettet i Norge. Jeg reagerer også som far, og jeg tror ikke foreldre i Norge vil ha et samfunn med slike barnehager. Hvis et barn på fem år hadde kommet i barnehagen og sagt at han gjorde slike ting hjemme, tror jeg barnevernet hadde blitt koblet inn umiddelbart. Og da kan vi i alle fall ikke akseptere at det foregår i barnehagene. Jeg ble rett og slett målløs da jeg leste det.

– Tror du ikke at barn driver med seksuell lek i barnehagene uansett i dag?

– Jeg har svært vanskelig for å forestille meg at alt dette foregår i barnehagene. Men poenget er uansett: En ting er hva de driver med, en annen ting er hva vi voksne vil at de skal gjøre. Jeg liker ikke denne forherligelsen av slike aktiviteter. Mitt største spørsmål i denne saken er. Hvor skal vi sette grensa? Skal barn også få lov til å danse nakne og onanere i 4. klasse?

– Hva slags konsekvenser mener du en mer liberal holdning til seksuell lek i barnehagene vil gi?

– Jeg kaller det ikke en liberal holdning, men en vulgær holdning. Barn skal nyte barndommen sin, men ikke utsettes for denne typen tull. Vi trenger mer grensesetting, og ikke økt fokus på sex for små barn.

– Ville du hatt ditt barn i Bjerkealleen barnehage?

– Så avgjort nei. Jeg har en gutt på fem år, og ville aldri ha sendt ham til en barnehage der grensene på dette området ikke blir satt.

– Hva vil du som politiker gjøre i denne saken?

– Jeg sender med dette en utfordring over til mitt eget partis kunnskapsminister, Øystein Djupedal, om at han må gå inn i saken. Jeg skal også ta det opp med ham personlig. I løpet av dagen har jeg fått svært mange telefoner fra folk som ønsker at jeg som politiker skal reagere på denne saken. Jeg vet at mange vil reagere på mine uttalelser, men jeg vet også at mange vil tenke: «Endelig er det noen som tør å si ekspertene imot». Vi må ikke la ekspertveldet ta overhånd over hva vi vanlige, dødelige tenker.

Akhtar Shaudry er intervjuet av Ragnhild Avdem Fretland.