Midt på torget i Kristiansand blir bygningen plutselig levende

Årets 3D-video kommer også i surround.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Nok en gang er det duket for en julestemning litt utenom det vanlige i Kristiansand sentrum.

I år som i fjor forvandles nemlig det 23 x 12 meter store Nordea-bygget til en gigantisk 3D-animasjon.

Tradisjon Det er kvadratuforeningen og handelstandens konsept «julebyen» som for tredje år på rad kan by på  forestillinger, som hver dag fram mot jul gjør bygget om til både pepperkakehus og julenissens pakkesentral. 

- I løpet av tre år er dette blitt en tradisjon blant Kristiansands befolkning, forteller daglig leder i Kvadraturforeningen, Harald Andersen.

Og siden alle gode ting er tre har også Blank, som står bak animasjonen, gitt prosjektet en liten overhaling dette året.

- Vi har satt opp surroundlyd og strobebelysning nede på torget for å matche det publikum ser på bygget, opplyser produksjonssjef Kent Bakke.

Og det er ikke bare det tekniske som har forandret seg fra i fjor. Dette er første året at filmen har fått en historiedel.

- Tidligere har vi bare laget usammenhengende effekter som ser kule ut. Selv om vi fortsatt beholder mye av det har vi også valgt å introdusere en historie som rettet seg mer mot barn; en sprettnisse, opplyser Bakke.

ILLUSJON: Animasjonen skaper en illusjon av at bygget er i live. Foto: Blank
ILLUSJON: Animasjonen skaper en illusjon av at bygget er i live. Foto: Blank Vis mer

Og ifølge Bakke traff de godt på første forsøk:

- Barna lo av nissen som åpnet vinduene. Vi har ikke hørt at de har ledd tidligere, så det virker veldig bra.

Stormende applaus Premieren på filmen var torsdag 5. desember. Og som de fleste norske kystbyer den dagen, opplevede også Kristiansand et enormt uvær.

- Med vind på 20 meter i sekundet er det ikke optimale forhold for utendørs arrangement som dette, ler Andersen.

Helene Bøksle skulle fremføre tre låter i forkant av premieren og ordfører Arvid Grundekjøn hadde fått æren av å starte filmen.

- Så fikk vi plutselig hell i uhellet, for idet Bøksle skulle starte snudde vinden og vi fikk opphold, forklarer Andersen.

- Det er imponerende at drøye tusen mennesker trosset forholdene. For de som var tilstede ble det et magisk øyeblikk, og da filmen var over fikk den stor applaus og begeistring.

Usikker start Men det var ikke like sikkert at prosjektet skulle bli tatt så godt i mot da de prøvde for første gang for tre år siden.

- Da vi begynte med dette visste vi jo ikke hvordan det kom til å bli. Ingen hadde gjort noe liknende i Skandinavia før, og særlig ikke så mange dager i strekk, forteller Andersen.

JULESTEMNING: Også julenissen er med i årets versjon. Foto: Blank
JULESTEMNING: Også julenissen er med i årets versjon. Foto: Blank Vis mer

Usikkerheten til tross, sørlendingene har satt stor pris på handelstandens bidrag til julestemninga skal vi tro tallene:

- I fjor målte vi at over 50.000 mennesker var innom filmvisningen på torget, og med responsen på årets premiere ser vi at dette kommer til å bli en innertier i dagene frem mot jul, sier Andersen.

Befinner du deg i området kan du se forestillingene live klokken 17:05, 18:05 og 20:05 på hverdager, samt klokken 17:05 og 18:05 i helgene.

TRADISJON: Dette er tredje året på rad at publikum ønskes god jul på torget. Foto: Blank
TRADISJON: Dette er tredje året på rad at publikum ønskes god jul på torget. Foto: Blank Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer