Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Midtøsten-stridens ABC

Her er oversikt en del ord og uttrykk som er viktige når det gjelder konflikten mellom israelerne og palestinerne.

JERUSALEM:  Titusener av muslimer ba ved Al-Aqsa-moskeen fredag etter at israelerne lettet på restriksjonene. Foto: Ahmad Gharabli / AFP / NTB Scanpix
JERUSALEM: Titusener av muslimer ba ved Al-Aqsa-moskeen fredag etter at israelerne lettet på restriksjonene. Foto: Ahmad Gharabli / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar

A: Al-Aqsa-moskeen. Muslimenes tredje helligste sted, ligger på høyden araberne kaller Haram al-Sharif og jødene Tempelplassen. Er utgangspunktet for de religiøse stridene mellom partene. Annerledes. Både jøder og palestinere er semitter, men har svært lite til felles.

B: Bosettere. Jøder som har slått seg ned på okkupert område i Øst-Jerusalem og på Vestbredden. En av de aller viktigste hindringene for en fredsløsning.

C: Common sense, sunn fornuft. Konfliktens største mangelvare.

D: Droner. Israelernes førerløse fly som både kan overvåke og bombe.

E: Episenter. Gaza og Øst-Jerusalem er stedene der de verste voldshandlingene foregår.

F: Frykt. Folk er redde på begge sider av konfliktlinjene. Fanatisme. Grupper både blant israelere og palestinere er villige til å gjøre hva som helst for å skade motstanderen og nå sine mål.

G: Grenselinjer. Ikke fastsatt mellom Israel og Palestina.

H: Hat. Har sammenheng med fanatisme, men man behøver ikke være fanatiker for å hate. Hevn. Denne konflikten preges hele tida av aksjoner og hevnaksjoner. Historieforfalskning. Palestinere og israelere har hver sin versjon av historien som barn læres opp til å tro på.

I: Innrømmelser. Også en mangelvare i denne konflikten. Islamistgrupper øker i omfang blant palestinerne og er i stor grad langt mindre forsonlige enn sekulære organisasjoner. Isolasjon. Israel har i praksis isolert Gaza fra omverdenen.

J: Jødisk nasjon. Statsminister Benjamin Netanyahus krav til palestinerne om at Israel skal anerkjennes som dette. Vil i praksis bety at palestinerne blir reelle annenrangs borgere og Israel farlig nær en apartheid-stat.

K: Kvartetten. Betegnelse på gruppa USA, Russland, FN og EU har opprettet for å prøve å komme fram til en fredsløsning. Har hittil sviktet på alle punkter. Ledes av Storbritannias tidligere statsminister Tony Blair. Korrupsjon. Pågår både blant israelere og palestinere, men det alvorligste er at millioner av kroner i utenlandsk bistand har funnet veien til uærlige palestineres lommer.

L: Lidelser. Både jøder og palestinere har fått føle dette på kroppen. For mange palestinere nesten et daglig fenomen.

M: Myter. Negative historier som til stadighet gjentas, spesielt om motparten. Mange av dem har ikke en snev av sannhet i seg.

N: Nakba. Arabisk ord for katastrofe. Betegnelsen på opprettelsen av staten Israel i 1948 da 750000 palestinere måtte flykte til nabolandene.

O: Osloavtalen. Interimsavtale fra 1993 som skulle gjøre slutt på konflikten mellom israelerne og palestinerne, men som brøt sammen, skritt for skritt. Er i praksis steindød.

P: Portforbud. Et israelsk maktmiddel for å holde palestinerne i ro når det pågår eller er fare for uroligheter.

Q: Qassam-raketter. Hjemmelagde raketter som skytes fra Gaza til områder i Israel. Har dårlig treffsikkerhet og er etter hvert byttet ut med profesjonelt skyts, smuglet inn i Gaza via underjordiske tunneller.

R: Rassiaer. En vanlig praksis blant jødiske politifolk og sikkerhetsstyrker for å bekjempe det de kaller terrorisme. Mange ganger føler imidlertid slike operasjoner til ødelagte palestinske hjem og arresterte uten skyld. Respektløshet. Ingen av partene i denne konflikten har respekt for hverandre.

S: Steinkasting. Det første «maktmiddelet» palestinsk ungdom brukte for å bekjempe israelske okkupanter. Seinere gikk man over til mer væpnede aksjoner, men palestinere som kaster stein, er fremdeles vanlig.

Statsterrorisme. Terrorisme begått av en stat, som når Israel bomber deler av Gaza sønder og sammen.

T: Tro. Religion betyr mye, både for palestinere og israelere. Israel mener at jødene har fått landet sitt av gud. Hamas krever at hele Israel skal være et islamsk område.

U: Ultraortodokse jøder. Har alltid hatt en spesiell og privilegert stilling i Israel.

V: Vann. Mangelvare hos palestinerne. Israel har kontrollen over underjordiske vannkilder på Vestbredden, noe som blant annet betyr at jødiske bosettere kan ha svømmebasseng, mens noen palestinske familier ikke engang har innlagt vann. Veibygging. Israelerne bygger egne motorveier for bosetterne på Vestbredden, mens palestinerne mange ganger må nøye seg med rene krøtterstier.

W: Weizmann, Chaim. Israels første president.

X: Xenofobia. Fremmedfrykt. Mangel på tillit mellom partene er et av de store problemene i Midtøsten-konflikten.

Y: Ydmykhet. Palestinere behandles ofte svært nedlatende av israelske politifolk og soldater.

Z: Zions vise protokoller. Falsk pamflett som dukket opp i Russland og som hevder at jødene søker verdensherredømme.

Æ: Ærefrykt. Et uttrykk som knapt eksisterer mellom partene.

Ø: Ødeleggelser. Ikke før har Gaza-innbyggerne bygd opp husene sine, så bombes de igjen.

Israelske aksjoner utløses ofte av palestinske raketter skutt mot Israel fra Gaza.

Å: Årelating. Det palestinske folket blir stadig fattigere, mens israelerne okkuperer mer og mer av jorda deres. Mange palestinere er i stor grad avhengige av utenlandske bidrag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling