DEBATT

Debatt: Islamsk ekstremisme

Midtøstens minoriteter lider

Det er viktig å bygge bro til den langsiktige støtten som kreves for å sikre stabilitet og utvikling.

SVARER: Statsminister Erna Solberg svarer på et innlegg om minoritetenes vanskelige situasjon etter IS' framvekst. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SVARER: Statsminister Erna Solberg svarer på et innlegg om minoritetenes vanskelige situasjon etter IS' framvekst. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Minoritetenes vanskelige situasjon etter ISILs framvekst er tema i et innlegg i Dagbladet 16. desember. Jeg takker organisasjonene som står bak innlegget for å sette søkelyset på denne viktige problemstillingen.

IS og andre ekstremistgrupper kjemper for et samfunn uten menneskeverd, uten mangfold og uten andre meninger. Derfor er de ikke bare en militær trussel, men også en trussel mot samfunnsstrukturen der de får fotfeste. Jeg mener vi har en plikt til og et moralsk ansvar for å bekjempe IS og ekstremisme.

I Irak er konsekvensene store. IS' brutale framferd har ført til at mer enn 3,2 millioner er blitt flyktninger i eget land og det har blitt begått brutale overgrep mot jesidier, kristne og andre utsatte minoriteter. Det er med forferdelse vi i dag er vitne til hvordan Midtøsten tappes for minoriteter. Urgamle kulturer som har eksistert side om side i århundrer er i ferd med å forsvinne.

Norge støtter internasjonale og lokale aktører som står opp for marginaliserte gruppers rettigheter. Disse gruppene er særlig utsatt for menneskerettighetsovergrep i krig og konflikt. Norge bidrar til internasjonale initiativer for å dokumentere overgrepene, slik at nødvendig bevismateriale blir sikret for senere straffeforfølgning. Vi gir mer enn 50 millioner kroner til organisasjoner som arbeider for ofre for kjønnsbasert og seksualisert vold blant minoritetsgrupper i Irak og Syria. Vi vil nå styrke organisasjonen til Raftopris-vinner Yanar Mohammed, Organization of Women’s Freedom in Iraq (OWFI). De gjør et viktig arbeid for kvinner rammet av konflikt i Irak, og særlig for kvinner fra tidligere ISIL-kontrollerte områder.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer