TILBAKE I RETTSSALEN: Dramaet er ikke over for Aksel Nilsen (Nicolai Cleve Broch) i «Frikjent». Foto: TV 2 / EIRIK EVJEN
TILBAKE I RETTSSALEN: Dramaet er ikke over for Aksel Nilsen (Nicolai Cleve Broch) i «Frikjent». Foto: TV 2 / EIRIK EVJENVis mer

Midtveis i «Frikjent 2» lurer vi på om manuset er forbyttet med en annen TV 2-serie

Ikke måte på hvem som har gjort hva med hvem i lille Lifjord.

«Nei, herregud, er det mer?» sier Eva Hansteen (Lena Endre) et stykke inn i sesong to av thrillerserien «Frikjent», og det er bare å si seg enig.

Frikjent 2

4 1 6

TV-serie

Regi:

Cecilie Mosli, Geir Henning Hopland

Skuespillere:

Nicolai Cleve Borch, Lena Endre, Ingar Helge Gimle, Tobias Santelmann, Amrita Acharia, m.fl.

Premieredato:

27. oktober 2016

Se alle anmeldelser

Det er litt skummelt å skru på tv’en for en ny sesong av denne serien, som var noe av det mest spennende norsk drama hadde å by på i fjor.

Fallhøyden er så stor! Første sesong var en helstøpt thriller som sluttet med et pang, bokstavelig talt. Slutten var tilfredsstillende – på godt og vondt. Det virket som om hver stein var snudd i jakten på hva som egentlig skjedde med Karine Hansteen, den fatale sommernatta for 20 år siden. Hvordan manusforfatterne Anna Bache-Wiig og Siv Rajendram Eliassen skulle ta historien videre, uten å gå og drøvtygge på det samme, syntes uklart. Dessuten er tv-verdenen full av eksempler på suksessserier som har blitt holdt kunstig i live mye lenger enn de burde ha fått lov til.

En tilståelse?

Så viser det seg at alle steinene ikke er snudd likevel. Og mange av dem kan fint snus både en og to og tre ganger til, før hele sannheten har kommet for dag.

Eller kan de det?

De første to episodene tynges av mange snuoperasjoner: Han sa ditt – nei, nå trakk han det tilbake – men så sier hun datt – eller nei, hun angret seg. Vi starter der forrige sesong sluttet: William Hansteen (Ingar Helge Gimle) har skutt seg selv, tilsynelatende etter å ha tilstått at han drepte datteren Karine. Aksel Nilsen (Nicolai Cleve Broch) tror han er renvasket – endelig! Men William overlever. Er «steinene var glatte, det var ikke meningen at hun skulle falle» nok til å få ham drapsdømt? Og var det egentlig en tilståelse?

Synes du denne anmeldelsen snart må slutte å stille retoriske spørsmål, og bare komme til poenget?

Sesong 1: I første sesong av «Frikjent» spiller Nicolai Cleve Broch en businessmann som etter tjue år i Asia returnerer til hjembyen, der han i sin tid ble frikjent for drapet på kjæresten. Video: TV 2 Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer

Det tenkte jeg om «Frikjent2» også, til å begynne med. Til tross for at serien er skrevet og klippet for å holde et høyt spenningsnivå helt fra start, er det som om vi valser rundt i ei hengemyr. En-to-tre fram, en-to-tre tilbake. Men når dramaet tas inn i rettssalen, løsner det. Så til de grader at vi lurer på om manuset er forbyttet med en annen TV 2-serie. Det er ikke måte på hvem som har gjort hva med hvem i den lille vestlandsbygda. Midtveis i sesongen er vi langt inn i såpelandskapet.

«Gone Girl» eller «Hotel Cæsar»?

Rettsprosessen og etterforskningen er dessuten full av etiske rariteter. Noen gir serien et lite troverdighetsproblem, mens andre er der for å vise at det er mye som ikke går etter boka på politi- og kommunehuset i ei lita bygd. Her er også mye overtydelig symbolikk, som når Aksel bokstavelig talt toer sine hender på toalettet utenfor rettsalen, mens han sier «Det er ikke opp til meg».

Mer enn fire episoder har ikke denne anmelderen fått lov til å se, men jeg håper de fire neste vil ta oss nærmere «Gone Girl» enn «Hotel Cæsar».

Trolig er ambisjonen å vise tv-seerne at vi selv kunne opptrådt som innbyggerne i Lifjord for 20 år siden, da alle var hellig overbevist om at Aksel var drapsmannen. For dem var han en tilfredsstillende løsning på drapsgåten, slik slutten på forrige sesong var det for tv-seerne. Men kanskje er den egentlige løsningen noe helt annet, noe vi ville forstått dersom vi så på mange av scenene med et annet blikk?

Jeg tror «Frikjent» har flere store avsløringer på lur, men det er umulig å være sikker. «Alle familier er jo fucka, liksom», sier Erik Nilsen (Tobias Santelmann) på et tidspunkt. Men det er svært, svært få familier som er like fucka som Hansteens.