DEBATT

Migrant eller flyktning?

Kva ord vi vel, er med på å forme korleis vi ser på "dei", og kva syn vi har på "dei".

IKKE FRIVILLIG:  Det å vere flyktning er langt frå frivillig, og til motsetnad til migrantar, kan ikkje ein flyktning på same måte velge tidsperspektiv for flukta si, skriver kronikkforfatteren. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
IKKE FRIVILLIG: Det å vere flyktning er langt frå frivillig, og til motsetnad til migrantar, kan ikkje ein flyktning på same måte velge tidsperspektiv for flukta si, skriver kronikkforfatteren. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Homo migrans. Menneske som migrerer. Migrasjon har vore ein like sjølvsagt del av mennesket si historie som det å vere bufast, men motiva bak migrasjonen har vore endra. Migrasjonen aukar, og migrasjonsmønstre har blitt meir komplekse. FNs høgkommissær for flyktningar seier det slik: «sjølv om flyktningar og migrantar no ofte reiser på same måte, er dei fundamental ulike, og vil bli behandla veldig ulikt av internasjonalt lovverk.»

Kort fortalt, migrantar er dei som sjølve vel å flytta på seg for å betre livsvilkåra for seg sjølve og sine familiar, medan flyktningar er dei som må flytte for å redde liva sine og ivareta fridomen sin. I den seinare tid har politiske debattar og media i aukande grad byrja å nytte seg av omgrepet "migrantar" for å forklare den aukande straumen av menneske på flukt. Dei er ikkje lengre flyktningar som flyktar frå forfølging og uro, no refererer fleire media til dei som migrantar. I lys av denne endra diskursen og skifte av bruk av omgrepet "flyktningar" til "migrantar" så medfører dette ei endring i måten vi som "tilskodarar" ser "på dei"  i lys av vår kultur og den kontekst vi lev i og i høve allereie etablerte omgrep. Migrasjon kan bety så mangt, og har lenge og inntil nyleg vore eit veldig nøytralt omgrep. Ein snakka gjerne om emigrasjon og immigrasjon og med migrasjon som slags overordna omgrep. Migrant betyr: den som reiser. Fleire hevdar at i dag so er migrant eit ord som ikkje berre vekker negative konnotasjonar, men som er direkte negativt og når media skildrar korleis desse massane av migrantar er no komne til Europa, så kan det for mange opplevast som ein trussel. Så istadanfor å tenke at dette er menneske i nød, så kan ein, og mykje grunna språkval, tenke at dette er menneske som er komne med det motiv at dei ønsker å utnytte samfunnet. Nyhendekanalen "Al Jazeera" refererer til migrant som eit "paraply"-omgrep, og dei legg vekt på at dette er eit omgrep som er svært lite dekkande og upresist. Migrasjon kan vere frivillig eller ikkje, og det kan vere kortvarig eller langvarig. I følge FN så er majoriteten av dei som druknar for å prøve å nå Europa, menneske på flukt. Det er menneske som prøver å flukte frå krig, fattigdom og for å ivareta fridomen sin. Det å vere flyktning er langt frå frivillig, og til motsetnad til migrantar, kan ikkje ein flyktning på same måte velge tidsperspektiv for flukta si.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.