DEBATT

Debatt: Båtmigranter

Migranter, ikke flyktninger

I debatten om båtmigranter setter MDG sin egne moralske overbevisning foran fakta. Det er sterkt beklagelig, ikke minst for dem som har et reelt beskyttelsesbehov.

MENNESKESMUGLERNES BESTEVENN: MDGs omtanke for grunnløse migranter går bare på bekostning av flyktninger som virkelig trenger det, skriver artikkelforfatteren. Foto: Sea-Eye / AP / NTB Scanpix
MENNESKESMUGLERNES BESTEVENN: MDGs omtanke for grunnløse migranter går bare på bekostning av flyktninger som virkelig trenger det, skriver artikkelforfatteren. Foto: Sea-Eye / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Une Bastholm skriver at det er uforståelig at regjeringen ikke vil være med på en fordeling av ansvaret for båtmigranter i Middelhavet. Som vanlig er det viktigere for MDG å føre symbolpolitikk hvor det ser ut som vi hjelper mennesker, enn at de som virkelig trenger det får hjelp. I tillegg bidrar MDGs tilnærming til å opprettholde den dødelige trafikken og destabilisere Europa.

Nylig publiserte FNs utviklingsprogram (UNDP) oversikt over hvilke grupper som reiser til Europa som båtmigranter. Undersøkelsen tar utgangspunkt i rundt 2000 intervjuer av migranter fra 39 afrikanske land, og bekrefter at Bastholm er på ville veier når hun i praksis fungerer som menneskesmuglernes bestevenn.

I undersøkelsen, som er basert på et utvalg som selv oppgir at de reiste av økonomiske grunner, fremkommer det at hele 64 prosent av det totale utvalget oppgir andre grunner enn krig og forfølgelse for sin reise.

Videre viser oversikten at heller ikke arbeidsledighet og fattigdom er hovedårsaken til at de migrerer. 58 prosent av utvalget hadde jobb med konkurransedyktig lønn eller gikk på skole. Den viktigste motivasjonsfaktoren for å migrere er ønsket om å tjene penger som kan sendes tilbake til familiemedlemmer i Afrika.

Når Bastholm ønsker å fordele asylsøkere fra denne gruppen til Norge, vil hun i realiteten binde opp ressurser på en gruppe der majoriteten består av grunnløse asylsøkere. I tillegg vil en slik fordeling sende uheldige signaler om behandling i land som Norge, noe som igjen dessverre vil medføre at flere grunnløse migranter krysser de farlige rutene over Middelhavet.

MDGs omtanke for grunnløse migranter går bare på bekostning av flyktninger som virkelig trenger det.

Red. anm.: Denne artikkelen er endret etter publisering. Den omtalte statistikken viser ikke at alle som kommer til Europa er økonomiske migranter, men er gjort blant dem som selv oppgir å være det.

Setningen «I undersøkelsen oppgir 100 prosent av respondentene at de er kommet til Europa på ulovlig vis, og at de ikke er her for å søke beskyttelse.» er derfor endret til «I undersøkelsen, som er basert på et utvalg som selv oppgir at de reiste av økonomiske grunner, fremkommer det at hele 64 prosent av det totale utvalget oppgir andre grunner enn krig og forfølgelse for sin reise.»

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer