Migrasjon og frihet

Hvorfor diskuteres innvandring bare når det oppstår problemer, spør Civita.

KONTROLL: Soldater holder kontroll på Lyster Detention Centre for ulovlige innvandrere på Malta. Artikkelforfatterne krever åpne grenser til Europa.
Foto: REUTERS/Darrin Zammit Lupi/Scanpix
KONTROLL: Soldater holder kontroll på Lyster Detention Centre for ulovlige innvandrere på Malta. Artikkelforfatterne krever åpne grenser til Europa. Foto: REUTERS/Darrin Zammit Lupi/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I norsk politikk er man nærmest passivt enige om å følge forpliktelsene som følger med EØS-avtalen, Schengen og de menneskerettighetskonvensjoner Norge har sluttet seg til. Svært få er opptatt av se på migrasjon som et viktig globalt fenomen, og ingen snakker om hvordan vi skal kunne få migrasjon til å bli en enda mer positiv kraft i verden, både for mottager- og avsenderland, for fattige og rike. Fraværet av prinsipiell debatt om migrasjon vitner om manglende interesse, eller kanskje frykt, for å diskutere denne viktige siden ved globaliseringen. Hva om alle politikere fikk i oppgave å trekke fram de viktigste argumentene for langt mer åpne grenser, også for innvandrere uten beskyttelsesbehov fra land utenfor EØS?

Man kunne begynne med de økonomiske argumentene. Den internasjonale handelens betydning for økonomiske fremskritt er ubestridt. Landene kan spesialisere seg der de er mest effektive, og forbrukere i alle land får flere valgmuligheter og billigere produkter. I dag flyter både varer og kapital ganske fritt over landegrensene. Det er ingen økonomiske grunner til at ikke også arbeidskraft bør kunne flyte fritt. Arbeidsmigrasjon er i bunn og grunn det samme som bevegelse av kapital fra ett land til et annet. Også arbeidsmigrasjon kan altså bidra til økt effektivitet og større valgfrihet. Mange innvandringsøkonomer mener at liberalisering av migrasjonen kan gi store økonomiske gevinster. Hvor store de vil være, avhenger av mange forhold, men ingen kan bestride at stengte grenser hindrer arbeidskraft å flytte dit den er mest lønnsom.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer