Mikael Nyqvist brakk to ribbein da han sloss med Tom Cruise

- Det er vel det man kaller «method acting».

SPILLER SKURK: Michael Blomkvist, kjent fra blant annet Millennium-filmene, spiller storskurk i «Mission: Impossible - Ghost Protocol».
Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
SPILLER SKURK: Michael Blomkvist, kjent fra blant annet Millennium-filmene, spiller storskurk i «Mission: Impossible - Ghost Protocol». Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Det gjorde vondt når jeg nøs, når jeg hostet, og når jeg lo. Det er vel det man kaller «method acting», sier Michael Nyqvist (51) til Dagbladet og ler.

Det gikk hett for seg da svensken, kjent fra blant annet «Millennium»-trilogien, skulle spille inn sin hittil største internasjonale film, «Mission: Impossible - Ghost Protocol». Agentfilmen med Tom Cruise i hovedrollen har norgespremiere neste uke, og i dag er Nyqvist i Oslo for å promotere den.

Sloss med Cruise
Han spiller selveste storskurken i filmen, Kurt Hendricks, en fundamentalistisk terrorist som tror at et gigantisk atomangrep vil skape en ny og bedre verden. I en av filmens mest spektakulære kampscener sloss han med Cruises rollefigur, agent Ethan Hunt, i et høyteknologisk parkeringshus. Allerede i første opptak av scenen gikk det galt for Nyqvist.

- Vi skulle filme den sekvensen i tre uker. Alt i den første takningen, der Tom dytter meg over en bil, brakk jeg to ribbein, forteller Nyqvist.

Det var bare å trosse smertene og fortsette å jobbe.

- Regissøren, Brad, ropte hele tiden: «Bra, Micke, du er så autentisk», mens jeg bare «oough», sier han og stønner.

- Det gjorde vondt, men det gikk bra. Tom sparket meg i brystet, jeg skulle sparke ham, og hoppe og henge... Men de er så proffe, så jeg fikk masse hjelp, sier han.

Gjorde stuntene selv
Foruten «Millennium»-trilogien, der han spiller den mannlige hovedrollen som Mikael Blomkvist, er Nyqvist kjent for filmer som «Så som i himmelen» og «Tilsammans». Actionfilmer har han gjort lite av tidligere. Likevel gjorde han det meste av actionscenene sine selv.

- Stuntmannen gjorde ett hopp for meg, resten gjorde jeg selv. Du vet, jeg kunne jo ikke si nei, etter at Tom hadde vært ute og klatret, sier han, og referer til en scene der Ethan Hunt klatrer på ytterveggen av et av verdens høyeste bygg.

- Jeg forsøkte alt mulig. Sa at jeg ville være Bergman- og Ibsen-skuespiller, men Tom bare: «Dette er action», ler han, men tilføyer:

- Jeg ville ikke bruke stuntmann. Det er det som er hele greia når du takker ja til å gjøre en slik film, du vil teste det ut. Men det morsomme med en sånn studioproduksjon, er at du får jobbe med stuntmenn. Vi trente på boksing og kampsport hver dag. Og da vi snakket om å lage kampscener, bygget de det opp som man bygger en teaterscene. Det er veldig annerledes enn det jeg jobber med hjemme, sier han.

TERRORIST: Michael Blomqvist som terroristen Kurt Hendricks. Foto: FILMWEB
TERRORIST: Michael Blomqvist som terroristen Kurt Hendricks. Foto: FILMWEB Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer