Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Metoo

Mikael Persbrandt leser nyåret inn på SVT. 100 kvinner protesterer

Kvinnene bak det svenske metoo-oppropet #TystnadTagning gir ut to alternativer til den svenske nyttårstradisjonen.

OPPROP: Rundt hundre svenske kvinner medvirker i skuespiller Bahar Pars video «Ring Framtid Ring, Ring klocka Ring Nyårsklockan». Video: Bahar Pars med Tystnadtagning og Emma Broomé. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Diktet «Nyårsklockan» har vært fast innslag i svenskenes nyttårsfeiring på Skansen i Stockholm siden 1895. Hvert år får en person som har markert seg i svensk offentlighet æren av å framføre diktet, en oversettelse av Lord Tennysons «Ring Out, Wild Bells» fra 1850. Det er TV-kanalen SVT som har valgt hvem som leser de siste åra.

I år er det skuespiller Mikael Persbrandt, kjent fra blant annet «Hobbiten», som bringer tradisjonen videre.

Selv om kvinner som operasanger Malene Ernman og skuespiller Pernilla August har lest diktet i nyere tid, er det stor overvekt av menn på lista over dem som har fått det ærefulle oppdraget.

Det reagerer kvinnene bak det svenske metoo-oppropet #TystnadTagning på.

I en video lastet opp til YouTube av den svenske skuespilleren Bahar Pars, deltar om lag hundre svenske kvinner i en alternativ nyttårsmarkering. Her leses «Nyårsklockan» av Pars og skuespillerkollega Emma Broomé, og videoen er filmet åtte forskjellige steder i Sverige. Dette melder svenske Metro.

- Visuell makt

I videoen er det gjort mindre endringer i diktets tekst.

- Vi gjorde den hakket hvassere, og litt mindre høytidelig, sier Pars til Expressen.

«Ring inn et høyere, et bedre liv / Med bedre hensikter og mindre drit», sies det blant annet i videoen, hvor kjente navn som Alexandra Rapaport, Nour el Rafai og Alexandra Dahlström medvirker.

- Jeg jobber alltid med visuell makt. Det handler om det du har sett hele livet, men ikke har tenkt over. Hvilke kropper som plasseres hvor. Jeg tar noe kjent og vrir litt på det, for å få noe til å skje hos seeren. Jeg vil vise at selv dette diktet kan representeres av andre kropper, fortsetter Pars i intervjuet med Expressen.

Aftonbladet skriver at Pars publiserte en liknende video i 2014, da æren tilkom sanger og skuespiller Loa Falkman.

Pars sier til Göteborgs-Posten at videoene ikke er ment som protester mot Falkman eller Persbrandt personlig:

- Det handler ikke om dem. Personlig liker jeg Loa Falkman. Dette er en markering av at det finnes andre kropper som kan påta seg oppdraget det er å lese «Nyårsklockan» på Skansen. Dette diktet tilhører alle, ikke bare den eksklusive kultureliten i Stockholm, sier hun.

Hun understreker at hun ikke reagerer spesielt på valget av Persbrandt.

Komiker Tiffany Kronlöf, som deltar i videoen sammen med søsteren sin, er enig.

- Dette handler verken om Persbrandt eller SVT. Det handler om en hel verden. Dette er starten på en ny tradisjon, sier hun til Expressen.

Opprop

Videoen er en del av den svenske skuespillerbransjens metoo-opprop, #TystnadTagning, tilsvarende norske #StilleFørOpptak. I alt 456 kvinner deltok i oppropet forrige høst, ifølge Expressen.

Pars sier til den svenske avisa at begge videoene har vært forsøk på å gjøre diktet tilgjengelig for et bredere publikum.

- Forrige gang hadde jeg bare med kvinner med innvandrerbakgrunn. Denne gangen valgte vi å gjøre det som en hilsen fra kvinnene i #TystnadTagning.

Reaksjonene samler seg også på sosiale medier. På den relaterte Instagram-kontoen «Ring samtid ring» skal en rekke kjente stemmer lese «Nyårsklockan» i en video som skal lastes opp til siden fem minutter før tolv i kveld. Der medvirker blant annet politiker Gudrun Schyman, medieprofil Cissi Wallion, retorikkekspert Elaine Eksvärd og kriminolog Nina Rung. Dette melder Aftonbladet.

Beskriver sexpress

Persbrandt har ei fortid med rusmisbruk, og har ifølge Expressen vært dømt til fem måneders fengsel for brudd på narkotikalovgivningen.

Han har også mottatt kritikk for et avsnitt i selvbiografien «Så som jag minnes det». I førsteutgaven av boka beskriver han en hendelse der en kjent svensk filmregissør angivelig presset ham og en annen, ikke navngitt person, til å ha sex med hverandre, mens han selv lyttet over telefonen.

Sekvensen, som ble beskrevet som «noe som kanskje eller kanskje ikke hadde skjedd mange år tidligere», ble fjernet fra boka i seinere opplag, og Persbrandt har seinere sagt til det svenske litteraturprogrammet «Babel» at det hele var en drøm.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!