Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Mikael Wiehe er i valgkampform

Avslutter albumtrilogi med vitale og framtidsrettede «Protestsånger».

BRENNENDE ENGASJERT: Mikael Wiehe står som vanlig på barrikadene på sitt nye album. Det er jo dessuten valgår i Sverige. Foto: Ned Alley / NTB Scanpix
BRENNENDE ENGASJERT: Mikael Wiehe står som vanlig på barrikadene på sitt nye album. Det er jo dessuten valgår i Sverige. Foto: Ned Alley / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ALBUM: Mikael Wiehe kommer alltid til å være en protestsanger i tradisjonen etter Woody Guthrie, Pete Seeger og Bob Dylan, og det føles derfor naturlig at han har kalt sitt nye album nettopp «Protestsånger».

Dessuten er det valgår i Sverige, og han tar ansvar!

«Topic songs»
Wiehe vil ikke kalle seg sjøl en protestsanger, og omtaler sangene på albumet som «topic songs» - sanger med et tema. Og han skal ha for at han har et allsidig musikalsk repertoar, også på dette albumet - som starter forsiktig, akustisk, men tar seg raskt opp i tempo og intensitet.

Han slutter ikke å overraske, og musikalsk er dette både vitalt og framtidsrettet. Lite nostalgi her, altså. «Lögnen och sanningen» er gnistrende surfrock - og albumets beste. 

I den andre enden oppleves «Tittar på TV» bare som anmassende.

Tekstfokus
Samtidig er det vanskelig å slippe unna protest-merkelappen når du hører hva Wiehe synger om. Teksten har alltid vært viktig, eller kanskje til og med viktigst, for skåningen. Som i «Bare en hemlös», en fin versjon av Bob Dylans «Only A Hobo».

«In The Neighbourhood» av en annen kjempe, Tom Waits, dukker for øvrig opp her som «Vårt kvarter». Kabaretaktige «Jag går som en tiggare» er dessuten kledd i Waits-drakt.

På repeat
Det går riktignok litt på repeat når Wiehe synger «men oss kuvar dom aldrig / oss knäcker dom inte» («Den brände jorden») for jeg vet ikke hvilken gang, men som alltid er engasjementet stort. «En tärande elit» om rikfolks evinnelige klaging er kraftig refsende - også det i god Wiehe-stil.

Han skal i hvert fall ha ros for å være konsistent.

Trilogi
«Protestsånger» er siste album i den såkalte Decibel-trilogien, som startet med «En gammal man» (2012) og fortsatte med «Isolde» i fjor. 16. mars gir han dessuten ut samlingen «Decibel Studios - aug. 2012-dec. 2013» med de tre cd-ene og bonus-cd-en «Hemlösa sånger».

«Protestsånger»

Mikael Wiehe

4 1 6
Plateselskap:

WM Sverige / Warner Music

Se alle anmeldelser

Mikael Wiehe starter en norgesturné i Bergen 18. mars, med konserter i Nøtterøy, Drammen, Halden, Ålesund og Skien de påfølgende dagene.

image: Mikael Wiehe er i valgkampform

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!