Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Mikael Wiehe hever stemmen

TRONDHEIM (Dagbladet): En infeksjon på stemmebåndene satte Mikael Wiehe (55) ut av spill, men nå er den skånske proteststemmen tilbake. Han er på turné, men hever stemmen for ofrene i Afghanistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Nu kan jag gå ut och möta världen», en John Lennon-inspirert kjærlighetssang, åpner den nye CD-en hans, «Sånger i tiden». Men møtet ble utsatt og sangeren sykmeldt. Publikum i Malmö må vente en måned. I kveld er det klart for utsatt turnépremiere i Trondheim.

- Trondheim er like bra, sier Mikael Wiehe. Han er kledd som en svensk forretningsmann og gumler en eske Läkerol. Nesten før du rekker å hilse, er han i gang med det som ligger ham mest på hjertet:

- Min tanke når det gjelder Afghanistan er dette: Først var det russerne som bombet. Så hadde de borgerkrig. Så har de fått Taliban, og tørke, i tre eller fire år. Og nå blir de bombet av USA. Hva har dette folket gjort for å fortjene dette? spør Wiehe, før han fortsetter:

- Jeg er fullstendig overbevist om at hvis man hadde brukt alle de milliarder som krigføringen koster til å støtte folk på deres egne vilkår, så hadde man eliminert terrorismen på en mer effektiv måte.

Desperate ting

- Det handler om utdanning, rettferdighet, muligheter til å forsørge seg. Mennesker som lever i desperate omstendigheter, blir desperate og gjør desperate ting. En godt betalt trebarnsfar med fast arbeid, Volvo og hytte på fjellet blir aldri terrorist, fortsetter 55-åringen, som sammen med Björn Afzelius frontet Hoola Bandoola Band, flaggskipet i den svenske «proggmusiken».

I tretti år har han skrevet og utgitt sanger, og han har ikke tenkt å gi seg. Men det er mye som stjeler tid fra låtskrivingen. Wiehe lager sangbok, skriver musikaler og er engasjert i det antinazistiske arbeidet.

Tenker på Afzelius

«Jag har vänner» er en ny sang som har fått plass blant Wiehes beste på den nye CD-en som består av nye og gamle innspillinger, utvalgt fra 30 års produksjon. Vennen fra Hoola Bandoola Band, Björn Afzelius, er borte, men Wiehe er ikke ensom:

- Mange i denne bransjen er ensomme, men det har ikke jeg vært, og det var ikke Björn, heller. Jeg tenker ofte på ham, nesten hele tida. Vi var jo også mye i Norge sammen.

- På konsertene spiller du fortsatt gitar og synger?

- Jeg prøver hele tida å finne nye former å uttrykke meg på. Jeg kan ikke bli hiphopartist og det er jeg selvfølgelig litt lei meg for. Mye av det som skjer i den musikken er ting som jeg sympatiserer sterkt med. Kanskje kan jeg skrive hiphopmusikk, men jeg tror ikke jeg kan framføre den. Da måtte jeg ha byttet klær, og det vil jeg ikke, sier Mikael Wiehe og ler.

[email protected]

Hele Norges coronakart