Mikkes tapte magi

PARIS (Dagbladet): Disneylands nye park i Marne-la-Vallée utenfor Paris, Walt Disney Studios, åpnet denne helga for publikum, ti år etter den første. Den vil sikkert tiltrekke seg millioner, men kan neppe redde Disney fra krisa imperiet befinner seg i.

  • Det var med nød og neppe Disney fikk lov til å slå leir i Frankrike, etter å ha vurdert hva som ville være den beste plasseringen for et potensielt enormt europeisk publikum. Franske politikere og en samlet, antiamerikansk kulturell elite var sterkt imot at onkel Skrue, symbol på den amerikanske imperialismen, bosatte seg 20 minutter fra Paris. Sceneinstruktøren Ariane Mnouchkine nølte ikke med å kalle det for et «kulturelt Tsjernobyl». Og det verste var måten franske myndigheter la seg flate for de amerikanske investorene på, med særbehandling, usedvanlig gunstige lån, offentlige tilskudd og brudd på sedvanlige arbeidsforhold.
  • Til slutt åpnet parken. Etter sin stormfulle debut har den etter hvert glidd diskré inn i landskapet. Det dukket til og med opp brosjyrer som skrøt av at Paris var en interessant severdighet hvis man først besøkte Disneyland, og ikke omvendt. Nå firte også Disney på noen prinsipper, og tillot for eksempel vin på restaurantene. Man var tross alt på fransk jord.
  • Åpningen av Walt Disney Studios har gått langt mer upåaktet hen, selv om selve seremonien var i gedigen regi - som vanlig. Den nye parken kan komme til å bety mye for Disney-selskapet, som sliter med minusfortegn. Mellom 1999 og 2001 har den totale omsetningen ifølge avisa Le Monde gått tilbake med 90 prosent. Walt Disney Co. sliter i konkurranse med andre giganter som AOL Time Warner, Vivendi, og ikke minst DreamWorks når det gjelder tegnefilmer.
  • Alt begynte med at Jeffrey Katzenberg forlot Disney i 1994 for å danne DreamWorks sammen med Steven Spielberg. Det slo raskt sprekker i Disneys monopol. I fjor tjente DreamWorks 260 millioner dollar på sin «Shrek», mens Disney kom langt bak med 100 millioner for «Atlantis».
  • Disneys aksje har falt fra 127 dollar i 1998 til 22,86 i 2001. Da må det mer enn en park til i Paris for å redde skipet. Kanskje det er på tide å stille spørsmål ved hele Disneys ideologi, som ikke helt passer i 2002. Men løsningen er vel heller av det mer kapitalistiske slaget, for eksempel ved en sammenslåing av Disney og Microsoft. Akkurat noe for onkel Skrue. Men kanskje ikke for Mikke Mus.