Milan Kundera bestselger i hjemlandet først nå

Var forbudt i Kommunist-Tsjekkia.

Romanen som gjorde den tsjekkiske forfatteren Milan Kundera til et verdensnavn, er først nå blitt en bestselger i hans hjemland.

Den første offisielle tsjekkiskspråklige utgaven av «Tilværelsens uutholdelige letthet» ble nemlig utgitt i slutten av oktober, og er allerede utsolgt i mange bokhandler.

– Den har vært en bestselger siden 26. oktober her. Mange tsjekkere har ikke lest den før, de kjenner bare filmen, sier Vlastimil Benes i bokhandelen Kanzelberger i Praha til BBCs nettsted.

Handlingen i «Tilværelsens uutholdelige letthet» foregår under Praha-våren i 1968, og ble forbudt av kommunistmyndighetene. Boka ble gitt ut først i Frankrike i 1984. Den eneste tsjekkiske utgaven som har eksistert frem til nå var fra 1985 og utgitt av to tsjekkiske emigranter, Josef Skvorecky og Zdena Salivarova.

Den nye utgaven er blitt bearbeidet av Milan Kundera selv, som har bodd i selvvalgt eksil i Frankrike siden 1975. I etterordet til boken skriver Kundera:

– Det var nødvendig å rekonstruere manuskriptet, som var delvis tapt, deretter sammenligne det med Zkvorecky-utgaven og fremfor alt med den franske oversettelsen der jeg hadde gjort mange mindre endringer i løpet av 20 år.

Kundera (77) oppfordrer leserne til å se på den fremfor alt som en roman, og ikke som en politisk kommentar.

(NTB)

KLASSIKER UT I TSJEKKIA NÅ: Milan Kunderas «Tilværelsens uutholdelige letthet».