Milan Kundera var angiver for kommunistene

Avslørt av nyhetsmagasin.

Den tsjekkiske forfatteren Milan Kundera anga i 1950 en tidligere flyger, som deretter måtte tilbringe de neste 14 årene i kommunistregimets fengsel.

Det er det tsjekkiske tidsskriftet Respekt som avslører den verdensberømte forfatterens fortid som angiver, etter å ha fått tilgang til en politirapport datert 14. mars 1950.

Kundera var student på denne tiden, og han gikk ifølge rapporten til politiet for å fortelle at en medstudent skulle ha et møte med den tidligere flygeren Miroslav Dvoracek, som hadde flyktet i eksil etter kommunistkuppet i 1948.

Dvoracek ble rekruttert av den USA-støttede tsjekkiske etterretningstjenesten i Tyskland og deretter sendt tilbake til hjemlandet. Der ble han pågrepet som følge av tipset fra Kundera, skriver Respekt.

Dvoracek ble dømt til 22 års fengsel og ble løslatt i 1963, rett etter at Kunderas debutroman «En spøk» nådde bokhyllene. 80-åringen lever i dag i Sverige.

Kundera ble på 1960-tallet en reformert kommunist, men ble svartelistet etter å ha kritisert Sovjetunionens invasjon i 1968.

I 1975 flyktet Kundera til Frankrike, der han fire år senere ga ut «Latterens og glemselens bok», som beskriver landsmennenes motstand mot sovjetregimet.

I 1983 fulgte romanen «Tilværelsens uutholdelige letthet», som senere ble filmatisert og gjorde Kundera verdensberømt.

IKON: Milan Kundera, her sammen med kona i 1973, regnes som en av Europas mest sentrale forfattere i nyere tid. Foto: AFP/SCANPIX
IKON: Milan Kundera, her sammen med kona i 1973, regnes som en av Europas mest sentrale forfattere i nyere tid. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer

Politirapporten som viser at Kundera var angiver, ble oppdaget av Adam Hradilek ved Instituttet for studer av totalitære regimer i Praha.

Kundera har ikke svart på Respekts forespørsel om en kommentar til opplysningene om hans egen fortid.

(NTB)

Milan Kundera var angiver for kommunistene