Mild i form, fast i fisken

Ingress

Meninger

Jens Stoltenberg ser ut til å ha lykkes godt med å få fram sitt politiske budskap og sin form for lederskap, om man skal dømme etter hva aviser og kringkasting i Europa forteller etter hans første dag som generalsekretær i NATO. Mild i toneleiet, men bestemt når det gjelder innhold, er inntrykket som har festet seg på alle hold, og da sammenlikner kommentatorene ham naturlig med forgjengeren. «Jovial», mente de journalistene som fikk hilse på og snakke med ham ansikt til ansikt onsdag.

Det politiske inntrykket som har festet seg er at Stoltenberg stiller klare krav til Russlands oppførsel, ikke minst når det gjelder Ukraina, men han utelukker ikke å snakke med Moskva. Og et sterkt NATO står ikke i veien for et konstruktivt samarbeid med Russland. Det stilles merkbart høyere krav til alliansens generalsekretær i disse tider med den alvorligste krisa i forholdet til Russland etter Murens fall og med full krig langs grensa til medlemslandet Tyrkia. Stoltenberg har bestått sin første prøve, noen mener med glans. Men de store utfordringene står i kø.

Han viser sine prioriteringer med straks å ta tak i krisene i øst og sør, gjennom å legge sine første reiser til Polen og Tyrkia.

Vi kan slutte oss til flere kommentarer som sier alliansens troverdighet og evne til avskrekking nå testes av president Vladimir Putin i Russland. Det skjer i økonomiske krisetider hvor mange land har spart på sine forsvarsbudsjetter, hvor et rikt land som Tyskland innrømmer mangler i sin beredskap på grunn av uteblitt vedlikehold av sitt forsvar.

Når Stoltenberg vil møte Russland med et sterkt NATO, vil hans vanskeligste oppgave bli å få medlemslandene til å holde sine løfter fra toppmøtet i Wales om å styrke sine forsvarsbudsjetter. Stoltenberg lovte på sin første dag i stolen å være streng når det kreves. Men når det gjelder å skaffe penger til forsvar, så må han i fall være streng med sine overordnede, medlemslandenes regjeringer. Det er en krevende øvelse.

Mange lurer på om Stoltenberg, på bakgrunn av sine erfaringer, kan utføre et under og få Putin på bedre tanker. Men der spiller andre vestlige statsledere en vel så stor rolle. Stoltenberg kan bare underbygge dem med krigsmakt.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.