Milde måne

«The First Men in the Moon», basert på H.G. Wells klassiker, handler i korthet om en måneekspedisjon en gang på slutten av 1800-tallet. En eksentrisk vitenskapsmann har oppfunnet et materiale som opphever tyngdekraften. Og hva er da mer naturlig enn å sette kursen mot månen? Vel fremme viser det seg at steinklumpen er hul og kolonisert av forvokste innsekter- som ikke er spesielt begeistret for å få besøk...

Denne britisk/amerikanske produksjonen fra 1964 er faktisk bedre enn den høres. Og den tekniske kvaliteten på DVDen er bra. Men det som virkelig gjør denne utgivelsen, og grunnen til det høye terningkastet, er en timelang dokumentar om spesialeffekt-trollmannen Ray Harryhausen. Med en i dag ganske primitiv stopmotion-teknikk, gav han liv til monstre fra det ytre rom, mytologiske vesener, fortidsuhyrer og sverdsvingende skjeletter. Og fascinerte generasjoner. Dokumentaren er laget av filmkritiker og forfatter Richard Shickel, og tar grundig for seg hele Harryhausens karriere. Dagens digitale effekter er fantastiske, ja visst, men de mangler fullstendig gamle Rays magiske «touch». Ingen over, ingen ved siden.

Ellers er det en del å merke seg på DVD nå. «Monsoon Wedding» anbefales og Oscarvinneren «Training Day» med kommentatorspor er verd å få med seg. Den politiske thrilleren «Spy Game» med Redford og Pitt er også et godt valg. Musikalentusiaster kan glede seg over at «Annie Get Your Gun», som grunnet juridisk krøll har vært holdt tilbake i snart 30 år nå er ute- med en del morsomt ekstramateriale.