Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

-  Mildere jury, takk

Thi Tran gruer seg til å møte hele juryen. Sofie Storaas frykter bare «mobberen» Tor Milde. Dommerkritikken er et hett tema blant kveldens ti semifinale-idoler.

-  Jeg mener at kritikken fra Tor Milde kan oppfattes som mobbing, sier kveldens fjerde-favoritt, Sofie Storaas.

17-åringen fra Bergen synes sluggeren Milde sier ting altfor hardt:

-  Når man som håpefull tenåring står der etter nettopp å ha sunget, er man svært sårbar. Da er det ikke lett å oppfatte Mildes meninger som konstruktiv kritikk. Man blir bare fryktelig lei seg. Hvis Milde hadde dempet seg et par hakk, ville det vært mye lettere å stå der. Jeg vet at dette er et tv-show. Men showet handler vel ikke om knuse drømmer?

Sofie skulle ønsket at juryen ikke var der: 

-  Jeg ville i alle fall vært mye mer avslappet på scenen da. Juryen har jo på mange måter gjort sitt. De har plukket ut de 50 beste. Hva med å la oss deltakere gjøre resten? Flere av dem som er blitt slaktet av Tor Milde har faktisk sunget veldig bra, mener Sofie. Som understreker at hun likevel har sans for de fire Idol-dommerne.

Thi Tran frykter hele juryen, og synes ikke Tor Milde stikker seg spesielt ut:

-  Personlig blir jeg svært nervøs hver gang jeg skal evalueres og kritiseres, i alle sammenhenger. Så det jeg gruer meg aller mest til , er å stå foran de fire dommerne og få høre det. Tor Milde har vært detaljert i sin kritikk. Men han er ikke verre enn de andre, mener 16-åringen fra Sandnes.

Forkjølet

Thi Tran (16) er blitt forkjøla, men det stresser henne ikke. Hun er der for å ha det gøy. Fjorårsfinalist Anh Vu er ei god venninne og lover å stemme på henne.

-  Thi er vanvittig flink til å opptre, hun blir ikke nervøs, sier Anh Vu. Og det stemmer:

-  Jeg er ikke nervøs, men jeg vet ikke om jeg klarer å gjøre mitt beste. Jeg er skikkelig tett i nesa og har vondt i halsen. Men jeg skal prøve. Jeg drikker mye te, prøver å slappe av så mye som mulig, jeg går ikke ut mer enn jeg absolutt må, og jeg tar vare på meg selv. Legge meg tidlig, sa Thi Tran i går ettermiddag.

Hilsen fra Anh

Thi Tran og Anh Vu, som kom til niendeplass i fjorårets finale, kjenner hverandre godt. Sandnes-jentene har snakket sammen flere ganger etter at Thi kom videre.

-  Jeg skulle spørre henne om hun hadde noen gode råd til meg. Men merkelig nok har vi ikke snakka så mye om «Idol». Vi har snakka mest om andre ting, sier Thi.

-  Vi får bare håpe at jeg kommer like langt som henne!

-  Er det målet ditt i «Idol»?

-  Jeg prøver å ta det som det kommer. Jeg synes nivået er veldig høyt i år, sier Thi.

Gjennom Dagbladet sender Anh Vu følgende hilsen til Thi: 

-  Dette er ikke noe å bekymre seg for, jeg vet at du vil klare det. Ha det gøy! Jeg støtter deg og vil stemme på deg, sier hun.

-  Du må bare trø til!

Trygg på scenen

-  Hva er din styrke?

-  Oi. Den var vanskelig. Jeg tror det må være at jeg føler meg trygg på scenen. Jeg slapper av, sier Thi, som har bakgrunn fra kor, og fra lokale talentkonkurranser som barn.

Så lenge «Idol» varer har Thi pause fra allmennlinja på Sandnes videregående skole.

-  Å velge allmennfag høres kanskje kjedelig ut. Men jeg vil ha så mange muligheter som mulig.

-  Hva vil du gjøre etterpå?

-  På en måte ønsker jeg å arbeide med musikk. Men jeg må tenke realistisk, og det er mange som ønsker å arbeide med musikk som ikke får muligheten til det. Det er en drøm, sier hun.

Som har en drøm til.

-  Jeg tenker på å bli advokat. Det virker som et interessant yrke. Det er lang skolegang, men jeg mener at uansett hvor lang tid det tar å komme fram til noe, er det verdt det når man har kommet dit.

Tone får råd fra Finale-Eva

Tone D. Aaberge (16) er favoritt før kveldens sending. Sogndal-jenta har fått råd fra sambygdingen Eva Weel Skram (19), som allerede har finaleplass.

Tone og Eva har kjent hverandre fra de var små. Familiene deres er venner.

-  Eva er tre år eldre enn meg, hun har alltid vært flinkere enn meg, og jeg har alltid kunnet spørre henne om råd. Det har jeg gjort nå også, sier Tone D. Aaberge.

Gode råd

-  Hvilke råd ga hun deg?

-  Hun ba meg fokusere på sangen, ikke på dommerne eller publikum. Se inn i kamera. Være glad og ha det morsomt, sier Tone - som har tenkt å rette seg etter rådene.

Eva Weel Skram er bookmakerfavoritten når det gjelder å vinne hele «Idol».

Sambygdingen Tone var lenge bookmakerfavoritt når det gjaldt kveldens semifinale. Nå har hennes egen favoritt, Christian Stenseng, gått forbi henne, men bookmakerne tror fremdeles at Tone er en av de to som kommer til å gå videre i kveld.

Snudde stemninga

Sjøl synes hun ikke favorittstemplet har betydning.

-  Jeg tenker ikke på det. Det blir bare dumt. De som er favoritter er gjerne de som har vært vist på tv på forhånd. Det trenger ikke være de som er de beste, sier Tone.

Hun fulgte nøye med på «Idol» i fjor og året før, og hadde lyst til å være med. I høst begynte hun på musikklinja på Firda videregående.

-  På musikklinja var det litt tabu å være med i «Idol». Det var liksom ikke ordentlig musikk. Men jeg hadde lyst, da. Jeg ville ha tilbakemeldingene og se hvordan jeg sto. Og nå er det «Idol»-feber på Firda videregående. «Idol» er blitt konge.

Sogndal er ei lita bygd, det er artig å ha to «Idol»-deltakere derifra.

DEN STORE SKREKKEN: Thi Tran (t.h.) gruer seg fryktelig til å møte alle i Idol-juryen. Sofie Storaas derimot, frykter bare den hardtslående Tor Milde.
SOGNDAL RULES: Tone D. Aaberge ba om råd fra Eva Weel Skram. Begge jentene er fra Sogndal, og de har kjent hverandre fra de var små. Eva har allerede finaleplass i «Idol».