KONTROVERSER: I natt ble den fjerde boka i Milennium-serien om Lisbeth Salander sluppet i Sverige, og allerede før folk flest har lest så mye som en side er boka skrevet av David Lagercrantz herjet av kontroverser. Foto: AFP PHOTO/JONATHAN NACKSTRAND/NTB SCANPIX
KONTROVERSER: I natt ble den fjerde boka i Milennium-serien om Lisbeth Salander sluppet i Sverige, og allerede før folk flest har lest så mye som en side er boka skrevet av David Lagercrantz herjet av kontroverser. Foto: AFP PHOTO/JONATHAN NACKSTRAND/NTB SCANPIXVis mer

Milennium-forfatteren raser etter intervju: - Jeg synes det er skandaløs journalistikk

Boka sluppet i natt.

(Dagbladet): I natt ble den fjerde boka i Milennium-serien om Lisbeth Salander sluppet i Sverige, og allerede før folk flest har lest så mye som en side er boka, som er ført i pennen av David Lagercrantz, herjet av kontroverser.

Stieg Larsson, mannen bak de første tre bøkene, døde som kjent av et hjerteinfarkt i 2004. Den har av Larssons venner blitt omtalt som en «gravplyndring», og Dagbladet i dag forteller hans samboer gjennom 32 år, Eva Gabrielsson, hva hun synes om boka.

- Jeg fikk vite om denne nye boka for et år siden, og tenkte at det ikke kunne være sant. Jeg ble så sint, jeg er fortsatt sint, sier Gabrielsson til Dagbladet i et intervju som kan leses i sin helhet her (krever innlogging).

Kritikk Men det er ikke bare her Lagercrantz møter motbør. I går kveld var han med på TV-programmet Aktuellt i Sverige, og også her måtte han tåle kritikk. Blant annet for forlagets strenge restriksjoner rundt lanseringen.

På spørsmål om hva han tenker om kritikken rundt hemmeligholdet svarer Lagercrantz at det er mange forlag involvert og at det voldsomme oppstyret rundt boka er det som ligger til grunn. Han sa også at han ikke kjente til detaljene i hemmeligholdet.

Etter intervjuet sier han til svenske Expressen at han synes intervjuet, som kan ses i sin helhet her, var dårlig gjennomført.

- Jeg synes det var et fryktelig innslag. Jeg synes det var en tabloidisering av et offentlig tilbud som jeg synes det var dypt ubehagelig å se. Jeg synes det var skandaløs journalistikk, sier han.

«Surrealistisk» Lagercrantz sier også at han opplever situasjonen han er i som «surrealistisk». Det var han ikke alene om.

- «Surrealistisk» sa David Lagercrantz om den situasjonen han er i. Intervjuet i Aktuellt var også helt surrealistisk, skriver Aktuellts egne politiske kommentator Margit Silberstein på Twitter.

Forfatteren sier videre at han synes det er trist at det har kommet til en så skarp konflikt med Larssons tidligere samboer.

- Jeg har skrevet en bok som hele verden lengter etter. Jeg er lei meg for konflikten med Eva Gabrielsson, men jeg har satt lys på hans forfatterskap og jeg vil donere penger til Expo. Boka hylles nå i USA, og de vil bare komme etter meg, sier han.

Pressekonferanse Onsdag morgen holdt Lagercrantz en pressekonferanse i Sverige der Dagbladet var til stede. Han fortalte da at hovedpersonen Lisbeth Salander er mer aktuell enn noen gang før.

-  På Stieg Larssons dager kom de verste hacker-angrepene fra outlaws som Lisbeth Salander. I dag kommer de fra stater og spionorganisasjoner. Vi lever i en tid da vi trenger Lisbeth Salander mer enn noengang.

På pressekonferansen fortalte forfatteren om hvordan det var å komme inn i denne verdenen. Den ville han inn i.

- Jeg var totalt i feber, og kjente at denne verdenen ville jeg inn i, sier han fra scenen.

Lagercrantz har fortid som journalist, og har tidligere skrevet bøker. Han skrev blant annet biografien om fotballspilleren Zlatan Ibrahimovic. Han mener Millennium-bøkene og biografien har hjulpet folk som ikke leser til å bli interresert i litteratur.

- Mitt oppdrag var å forvalte, man skal kjenne seg hjemme i Stieg Larsons univers. Men jeg skal også gi noe av meg selv, sa han.