Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Milepæler fra Miles Davis

Wandrups utvalgte: Ny boks med fokus på superkvintetten fra 1960-tallet.

GYLLEN TROMPET: Miles Davis endret stadig uttrykk gjennom sin karriere. Nå utgis viktige opptak fra seint 60-tall. Foto: NTB/SCANPIX
GYLLEN TROMPET: Miles Davis endret stadig uttrykk gjennom sin karriere. Nå utgis viktige opptak fra seint 60-tall. Foto: NTB/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CD-BOKS: Vi er framme ved femte kapittel i den såkalte bootleg-serien til Miles Davis, «Freedom Jazz Dance», der hvert eneste ord og hver tone i opptakene til LP’en «Miles Smiles» (1966) er gjengitt. I tillegg til alternative varianter av de sterke låtene som havnet på plata, får vi diskusjoner, famlende framstøt på instrumentene og den hese bandlederens instruksjoner. Historisk gull. En gave til enhver som vil studere maestroen i arbeid.

Her spiller Miles Davis trompet, Wayne Shorter tenorsax, Herbie Hancock piano, Ron Carter bass og Tony Williams trommer. Selveste superkvintetten. I tillegg til boksen «Live At The Plugged Nickel», med konsertopptak fra 1965, er dette en uvurderlig dokumentasjon av kreativiteten i denne fabelaktige gruppa, som vi også hører i studioopptak av andre klassiske låter fra samme periode, ikke minst «Nefertiti» og «Masqualero».

Ashley Khans liner notes er et essay i særklasse. Dette er forbilledlig fortalt jazzhistorie. Arven etter Miles lever sitt eget liv. Den unge pianisten Robert Glasper har nylig utgitt «Everything Is Beatiful», en inspirert hyllest til sitt forbilde, med unge sangere sammen med sampling av Miles Davis stemme og framføring. Moderne, velklingende og respektfullt.

NY PLATE: Femte boks i Miles Davis' bootleg-serie har tittelen "Freedom Jazz Dance".
NY PLATE: Femte boks i Miles Davis' bootleg-serie har tittelen "Freedom Jazz Dance". Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!