Miles Davis på festival i Newport gjennom 20 år

Wandrups utvalgte: Ny boks viser alle mesterens perioder.

NY BOKS: Det fins mange opptak med Miles Davis, og stadig dukker uutgitt stoff opp på CD. Den nye boksen i den såkalte bootleg-serien rommer alle konsertene på Newport-festivalen gjennom 20 år. Foto:  Jan Persson/Dagbladet
NY BOKS: Det fins mange opptak med Miles Davis, og stadig dukker uutgitt stoff opp på CD. Den nye boksen i den såkalte bootleg-serien rommer alle konsertene på Newport-festivalen gjennom 20 år. Foto: Jan Persson/DagbladetVis mer

CD-BOKS: I mer enn 60 år har Newport i Rhode Island vært et sentralt sted for amerikansk musikk. Den årlige jazzfestivalen startet i 1954, og i 1959 gikk den første folk-festivalen av stabelen.

Med visse avbrudd har festivalen holdt det gående og er fortsatt i full sving. Mange liveopptak fra Newport dokumenterer skjellsettende, musikkhistoriske øyeblikk.

Blant andre var Miles Davis en hyppig gjest på scenen. Den fjerde utgivelsen i den såkalte bootleg-serien med Miles Davis-opptak heter «Miles Davis at Newport 1955-1975».

Gründeren George Wein runder 90 i oktober. Han er fortsatt Newport-sjef og blir intervjuet av Miles Davis-eksperten Ashley Kahn i det interessante heftet som følger med den fire CD-ers boksen.

Miles Davis sto aldri stille. Han er kjent for sine perioder, med skifte av musikere og stil. Denne utgivelsen er en strålende startpakke for den som vil lære trompeteren bedre å kjenne.

I 1955 blir han introdusert av Duke Ellington og spiller cool/bop sammen med Gerry Mulligan, Thelonius Monk og Zoot Sims.

Tre år seinere etter er Bill Evans med i bandet, sammen med Cannonball Adderly, John Coltrane og Paul Chambers.

Den berømte 60-talls kvintetten med Herbie Hancock og Wayne Shorter spiller i 1966 og 1967.

Fra 1969 er Miles inne i jazzrock, funk og fusion, med Chick Corea og Jack DeJohnette.

Fire år seinere dunker Michael Henderson bassrytmen, og på den siste CD-en møter vi Keith Jarrett, i en gruppe med én batterist og to perkusjonister.

Fantastisk og inspirert, hele veien.