Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Miles´store steg

Her er Miles-boksen som dekker det musikalsk sett kanskje mest avgjørende halvåret i Miles Davis' mangslungne karriere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I løpet av seks studiosessions mellom september 68 og februar 69 tok Miles farvel med standardlåter og ordinær moderne jazzkvintett-tilnærming. Samtidig forkastet han avantgarde/frijazz som sitt uttrykk og gikk improviserende inn i de åpne, elektriske, rockinfluerte lydlandskapene sammen med blant annet Joe Zawinul (komponist, organist/elpianist), Chick Corea og Herbie Hancock (elpianio) og John McLaughlin som den første i ei lang rekke elgitarister.

Resultatene, «In A Silent Way» (69) og «Bitches Brew» (70), ble platene som ga jazzutviklingen en skarp sving i retning rock, og splittet jazzmenighetens syn på Miles: musikalsk fører eller forfører?

Denne femte boksen i Sony/Columbias strålende Miles-i-boks-serie inneholder selvsagt «In A Silent Way»-repertoaret slik det ble utgitt første gang. I tillegg får vi det uredigerte materialet samt andre ikke-publiserte og noen tidligere utgitte opptak (blant annet den bluesy «Mademoiselle Mabry») fra perioden. Mye er musikk som ble utviklet i studio med båndopptakerne i gang, uten at musikerne var klar over om de holdt på med prøver eller opptak, og en løs, pustende avslappethet hviler over mye av musiseringen.

Tekstheftet er som vanlig forbilledlig forsynt med et utfyllende essay (Bob Belden) og detaljerte faktaopplysninger. Og den som ennå ikke har opplevd å få gåsehud på ryggen når McLaughlins gitartoner drysser over Tony Williams' uopphørlig drivende trommer og Dave Hollands elbass i tittellåta, har mye å glede seg til.

<B>EPOKEGJØRENDE:</B> Endelig er alle studieopptakene fra Miles Davis' avgjørende halvår 68/69 gjort tilgjengelig.
Hele Norges coronakart