Militær framgang er et dilemma for Ukraina

Det har vært kamper midt i sentrum av storbyene Donetsk og Lugansk i Øst-Ukraina. Den militære framgangen for Ukraina gjør en avtale med Russland vanskeligere.

ET PROBLEM? Ukrainske styrker rykker fram i Øst-Ukraina.  AFP PHOTO/ ANATOLII STEPANOV Scanpix
ET PROBLEM? Ukrainske styrker rykker fram i Øst-Ukraina. AFP PHOTO/ ANATOLII STEPANOV ScanpixVis mer
Kommentar

Det strategisk vanskelige valget for Ukraina er dette: Skal landet valse over de pro-russiske opprørerne i øst, og risikere en russiske militær intervensjon? Eller skal de søke et politisk kompromiss som gjør at den russiske presidenten, Vladimir Putin, redder ansikt, og ikke framstår som taperen i det ukrainske dramaet?

Tirsdag neste uke møtes Putin og den ukrainske presidenten Petro Porosjenko i den hviterussiske hovedstaden Minsk. Det er første gang siden juni at de to møtes. Siden den gang har mye seg. Vesten har innført sine sanksjoner som særlig rammer investeringer og de russiske militære. Russland har svart med importforbud mot de fleste matvarer fra Vesten, i en dramatisk opptrapping av den økonomiske krigen Vesten startet. Dessuten er et passasjerfly fra Malaysian Airlines skutt ned med 298 mennesker ombord.

På bakken er også mye forandret. De prorussiske opprørerne har mistet to tredeler av territoriet de tidligere kontrollerte, og slåss nå i sentrum av både Donetsk og Lugansk, melder Reuters. Til tross for det ukrainske myndigheter sier, og stadige forsyninger med stridsvogner og ny-trente frivillige fra Russland, er det pro-russiske opprøret i ferd med å falle fra hverandre. Ett uttrykk for det er innføringen av militærtribunaler med rett til å utstede dødsstraffer, blant annet for desertering, som det har vært en del av.

Lørdag kommer den tyske forbundskansleren Angela Merkel til Kiev. Der vil hun gjøre to ting: For det første vil hun vise sin politiske støtte til president Porosjenko. For det andre vil hun finne ut om det er noe grunnlag i Kiev for å søke et politisk kompromiss med Russland, som gjør at Putin kan stå foran sin egen befolkning og påberope seg en seier i Ukraina. Det kan dreie seg om garantier for at Ukraina ikke søker medlemsskap i Nato, eller garantier som sidestiller russisk med ukrainsk språk i øst og i sør. Og det kan dreie seg om en avtale om gass til Ukraina og gjennom Ukraina til EU. Putin kan trenge gjennomslag i alle tre spørsmålene.

Men hva vil Ukraina gi, nå som triumfens time omsider kan skimtes i det fjerne? I Kiev er Porosjenko presset av de samme ukrainske nasjonalistene som sørget for at det første den ukrainske nasjonalforsamlingen gjorde etter at president Viktor Janukovitsj ble styrtet under revolusjonen i februar, var å bestemme at russisk skulle fjernes som offisielt språk i hele Ukraina. Hvis noe, så er det dette som har gitt det pro-russiske opprøret i øst oksygen. Med den militære framgangen har de ekstremistiske nasjonalistene i for eksemper Høyre Sektor fått ferten av blod.

Det er derfor Merkel drar til Kiev - for å sjekke grunnlaget for et politisk kompromiss, og trolig for å forklare Porosjenko at et kompromiss med Russland, tross alt som har skjedd, er nødvendig. Den russiske presidenten har skapt en nasjonalistisk stemning i Russland som ikke tillater ham å framstå som taperen i den ukrainske konflikten. Da kan en krig som ingen lenger ønsker, likevel være å foretrekke for en presset Putin.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.