Militærguttenes «Harlem Shake» fra Bardufoss kan bli årets nettfenomen

Nominert i tidenes første Youtube-awards.

(Dagbladet): Da skiensguttene Kenneth Håkonsen og André Johnsen la ut den hysteriske videoen i februar, fikk de massiv respons. Videoen har nå 94 millioner visninger på videodelingsnettstedet Youtube.

Det var gjort mange ærlig og kreative forsøk på Harlem Shake på internett, men 25 norske soldater fra tropp 5 i sambandsbataljonen i Bardufoss med ski, soveposer og sprø kostymer ser ut til å toppe det meste.

Nå er guttene nominert til tidenes første Youtube Awards i kategorien årets internettfenomen.

- Helt sykt! Kenneth Håkonsen og André Johnsen sto bak ideen mens Alexander Jonassen sto bak kamera. De ble nærmest i sjokk da de fikk høre nyheten fra Youtube.

- Det er helt sykt! Det er vanskelig å skjønne egentlig. Jeg fikk en epost om at de ville vise den som pauseunderholdning på utdelinga, men seinere så jeg at vi var nominert. Det var en super overraskelse, sier Håkonsen ekstatisk.

Utdelinga foregår i New York 3. november. Der vil stjerner som Eminem og Lady Gaga opptre. Samtidig som det blir en svært glamorøs utdeling med rød løper og store stjerner. I kategorien der skiensguttene er nominert, har de sterk konkurranse. Rihannas «Diamonds», Psys virale «Gangnam Style», Taylor Swifts «I Knew You Were Trouble» og Macklemore og Ryan Lewis' «Thrift Shop» er nominert.

Drømmer om Miley Cyrus - Det er store stjerner involvert. Jeg har gått og dagdrømt om å møte Miley Cyrus på den røde løperen i New York. Det blir nesten for sjukt å tenke på, sier Håkonsen.

Nå har Håkonsen jobb på klesbutikken Carlings i Porsgrunn.

- Jeg har egentlig ikke råd til flybilletten til utdelinga i New York. Men vi har hørt med Youtube om muligheten for å få spandert billett. De har jo sykt mye penger, og en billett for oss to er to små blemmer for deres regnskap. Men jeg tør nesten ikke tenke på å reise dit. Det ville vært sinnsykt fett, sier Håkonsen.

- Stem på oss! I motsetning til andre store utdelinger og priser, hvor en komitee gjerne bestemmer hvem som vinner, er det i internettets ånd brukerne på Youtube som sjøl stemmer fram vinnerne.

- Jeg oppfrodrer alle til å stemme på oss. Vi er Norges bidrag i denne konkurransen, og Europas eneste i kategorien årets fenomen. Det hadde vært utrolig gøy å vinne, selv om det er nok å være nominert, sier Håkonsen.

Han har meddelt nominasjonen til resten av militærtroppen som fungerte som skuespillere i videoen. De var også i ekstase da de fikk beskjeden.

- Nå deler alle gutta videoen og håper på å vinne, sier han.

Youtube awards har som mål å bli internettets Oscar-utdeling og Håkonsen og kameratene hadde aldri drømt om å bli nominert til prisen.

- Da vi først la ut videoen, tenkte vi at den kunne bli "viral", men da jeg så 12 timer seinere hadde den hele én million visninger. Nå har den 94 millioner og vi satser på å runde hundre millioner nå som avstemningen skal skje, sier Håkonsen.

- SINNSYKT FETT: Kenneth Håkonsen er én av guttene bak forsvarets Harlem shake-video. Nå dagdrømmer han om New York og møte med Miley Cyrus på Youtube Awards. Foto: Privat
- SINNSYKT FETT: Kenneth Håkonsen er én av guttene bak forsvarets Harlem shake-video. Nå dagdrømmer han om New York og møte med Miley Cyrus på Youtube Awards. Foto: Privat Vis mer