Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Militærnekteren Loe

Forfatteren er like høy som før, men mørkere med romanen «Doppler». Se hva han svarte leserne i nettmøtet.

(Dagbladet.no): Erlend Loe skriver ofte om rare ting. Vann, bankebrett, kart. Denne gangen, i romanen «Doppler», handler det om en mann flytter ut i skogen. Han er trøtt av å være flink:

Jeg har vært så flink.
Jeg har vært så satans flink.
Jeg var flink i barnehagen. Jeg var flink på barneskolen. Jeg var flink på ungdomsskolen. På gymnaset var jeg avskyelig flink, ikke bare faglig, men også sosialt. Jeg var flink uten å være fagidiot, uten bare å lese pensum, jeg var tildels opprørsk og frekk og behandlet lærerne mine på kanten av det tillatte og likevel likte de meg bedre enn de andre og for å klare det må man være flink på en omtrent grenseløst frastøtende måte, slår det meg i dag.

Men nå er det slutt:

Ingenting skal jeg prestere. Jeg har prestert for siste gang og jeg har vært flink for siste gang.

Selvgodhet

Boka kommer som en reaksjon på nordmenns selvgodhet, ifølge Loe.

- Jeg er ikke Doppler, men han er likevel talerør for noen av mine egne meninger, sa han til Adresseavisen nylig.

- Den svenske regissøren Lukas Moodysson, som jeg har stor sans for og som dessuten er på min egen alder, sa nylig at han er i ferd med å bli like sint som han var da han var 17, 18 år gammel. Slik er det med meg også.

Skogen

Men hvorfor flytter Doppler ut i skogen?

- Han drar til skogs fordi det stort sett ikke er andre folk der.

- Og hva er ditt eget forhold til skogen

- Jeg liker skogen først og fremst fordi det er et sted uten folk, svarte Loe Klassekampen.

- Det er det som tiltrekker meg. At du ikke trenger å ta av mer enn fem meter til høyre eller venstre fra motorveien for å finne et helt annet og folketomt sted.

Fansen blir neppe skuffet, mente Øystein Rottem i Dagbladet. Men før du legger de 298 kronene på disken, kan du jo lese utdrag for å se om boka frister deg.

Skogen

Erlend Loe har mange lesere i Norge, men opplever også suksess i utlandet.

Allerede uka etter norsk lansering, skal nå «Doppler» oversettes til både svensk, dansk og finsk. Og debutromanen «Tatt av kvinnen» skal utgis i Frankrike, melder Loes forlag Cappelen.

Onsdag møter han Dagbladet.nos lesere.

RAMLER PÅ SYKKEL:</B> Doppler, hovedpersonen i Erlend Loes roman med samme navn, får et eureka da han faller på sykkel i Nordmarka.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media