Militært område

To spennende thrillere om Forsvarets Spesialkommando.

Ørjan N. Karlsson BOK: Takket være ekssoldater og thrillerforfattere som Andy McNab og Chris Ryan, florerer det med spenningsbøker om spesialutdannede styrker på hemmelige oppdrag rundt om i verden.

Nå har sjangeren bredt seg til Norge: Her er plutselig to thrillere hvor de topptrente elitesoldatene i Forsvarets Spesialkommando (FSK) står i sentrum for handlingen.

Hemmelig oppdrag

Både Knut A. Braa og debutanten Ørjan N. Karlsson har militær bakgrunn, men der stopper i grunnen likhetstrekkene mellom de to forfatterne. For «Goliat» og «Endgame» er to svært forskjellige bøker. Der «Goliat» er en actionthriller om soldater som helter og redningsmenn, har «Endgame» et langt mer distansert og til dels kynisk syn på tingene. Den er da også den mest uforutsigbare av de to fortellingene.

Hovedpersonen i «Endgame» er eksoffiseren Tom Falck, som også har opptrådt i Braas tidligere thrillere. Hans barndomsvenn Sigurd Jenssen ble drept under et hemmelig FSK-oppdrag i Irak, og mistanken går på at han ble skutt under en narkotikahandel. Det får alarmen til å gå hos Falck, som har vært involvert i forberedelsene som sivil konsulent med erfaring fra felten. Tom har aldri sett Sigurd bruke stoff av noe slag, og han bestemmer seg for å se nærmere på det hemmelige oppdraget som ble utført etter ordre fra amerikanerne.

«Endgame» blander temaer som militæraction, storpolitikk og forræderi til en helstøpt thriller, og Tom Falck er en barsk outsider med et svært skeptisk syn på hele det norske forsvarsmiljøet.

Sjangertro

«Goliat» er en mer sjangertro actionthriller fra militært miljø, om det marerittaktige scenariet som alltid trekkes fram hver gang man diskuterer mulige terroranslag mot Norge, et angrep mot en oljeinstallasjon i havet. Oljefeltet Goliat ligger utenfor Finnmarkskysten, og her pumper plattformen Fenris opp nye milliarder til statskassa. Men forholdet mellom Russland og Norge i nordområdet er i høyspenning, og en mektig, russisk admiral har satt i bevegelse en hemmelig plan: Terrorister kaprer en supplybåt, og setter kursen rett mot Fenris-plattformen.

«Goliat» har en klassisk helteskikkelse i form av fenrik Frank Halvorsen, som leder et tremannslag i FSK. Motstanderne deres er ikke bare utenlandske terrorister, men også den – skal vi tro denne boka – mindre egnede beredskapstroppen til politiet, Delta. For rivaliseringen mellom FSK og Delta er et av hovedtemaene i «Goliat», og det er ingen tvil om hvem Ørjan N. Karlsson holder med. Men han skriver svært levende og intense actionscener, så det er ingen grunn til å kimse av denne boka.