Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Militærvesenet er like absurd over hele verden

Wandrups utvalgte: Mort Walker (1923-1918).

OSLO-BESØK: Tegneren Mort Walker i gardeleiren i Oslo under sitt besøk i 2000. Selv var han soldat under andre verdenskrig. Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix
OSLO-BESØK: Tegneren Mort Walker i gardeleiren i Oslo under sitt besøk i 2000. Selv var han soldat under andre verdenskrig. Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TEGNESERIE: Mort Walker, tegneren som skapte verdens best kjente soldat, døde forleden. Han ble 94 år gammel og var den serietegneren som hadde tegnet samme stripe lengst. «Billy» ble til i 1950 etter at Walker hadde vært soldat under og etter andre verdenskrig. Men han sendte aldri sine soldater i krigen.

–Da ville noen blitt drept, og det er jo ikke morsomt, sa han da han besøkte Oslo i 2000. Jeg hadde en lang samtale med ham. Han skulle signere bøker i en bokhandel, men tidspunktet i annonsen var blitt feil, så ingen kom. Han tok det med godt humør og fortalte om absurditeter både i Billy-serien og virkeligheten.

KOMMER JEVNLIG: Her er det nyeste nummeret av Billy i Norge.
KOMMER JEVNLIG: Her er det nyeste nummeret av Billy i Norge. Vis mer

Blant annet erindret han hvordan han i sin tid ble sensurert. Ikke fordi han avslørte militære hemmeligheter, men fordi han tegnet navlen på kvinner iført bikini. Navlene ble klippet bort. Han oppdaget seinere at mannen som utførte dette arbeidet, gjemte alle de bortklipte navlene i en boks som han kalte «Billys navleboks». Ikke engang kokkens navle, som kom til syne i en glipe mellom trøya og buksa, fikk være med i serien.

- Men en dag i 1965 lot jeg kokken motta et lass med appelsiner. Kassene var pyntet med bikinijenter, selvsagt med navle. I tillegg hadde alle appelsinene navler. Da ga de opp å klippe. Fra da av var navler tillatt, fortalte Walker.

Ideene fikk han fra virkeligheten.

–Hæren skriver alle vitsene for meg. I militæret setter man folk som er totalt uforberedt og ukyndige til de mest kompliserte oppgaver. Dette fører til de mest absurde situasjoner. Den lille mannen i militæret er en klassisk figur. Jeg skriver om hvordan han holder ut i hverdagen , sa han og la til at han fikk en jevn strøm av brev fra folk som har med «latterlige idiotregler» å gjøre.

Mort Walker var en lattermild og godslig fyr, som gjorde sitt for å bevare det gode humøret hos sine millioner av lesere. Han var sikkert glad for at Billy fortsatt kommer ut fast i Norge, med 20 vanlige numre og tre dobbeltnumre hvert år.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!