Miljø som metafysikk

I virkelighetene blir utslipp langt større når vi produserer i Kina i stedet for Odda.

JA TIL INDUSTRI: Her fra Hydro i Årdal. Aslak Sira Myhre avslutter miljødebatten med sine råd til miljøbevegelsen. Foto: Lars Lindqvist
JA TIL INDUSTRI: Her fra Hydro i Årdal. Aslak Sira Myhre avslutter miljødebatten med sine råd til miljøbevegelsen. Foto: Lars Lindqvist Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||MILJØ: Den klimakampen miljøbevegelsen har vunnet i Norge er kampen om hva det er lov å si. Politikere, kommentatorer og alle som er opptatt av miljøsaker vet å ordlegge seg. Verdensbildet opprettholdes, men kampen om politikken taper man hver dag. Det undrer meg at dette ikke bekymrer miljøbevegelsen mer.

Mange kjenner seg ikke igjen når jeg beskriver miljøbevegelsen som prega av skremsler, metafysikk og kamp om ord. Det er vanskelig for meg å forstå. Mens denne debatten har pågått har jeg daglig kunnet lese om hvordan vi skal gjøre vår «hverdag grønnere», redusere vårt forbruk, og hvordan jeg ikke innser hvor stor den kommende katastrofen egentlig er. Nettopp den typen utsagn i praktisk politikk er floskler, men som markerer et moralsk ståsted.

VERDEN ER, som Rasmus Hansen påpeker, vanskelig, særlig om man skal gå fra rollen som «varsler» til ansvarlig. Den vanskeligheten gjenspeiles i liten grad når miljøspørsmål skal diskuteres, både av miljøbevegelsen og venstresida. Tvert om er løsningen på vanskelige spørsmål en «tredje vei», gjerne en vei som ingen andre har planer om å gå. Slik løses energiproblemer på skrivebordet uten utslipp, mens olje og kull brennes for harde livet verden rundt. Når energikrevende industri legges ned og flyttes kan det framstå som en miljøseier, i virkelighetene blir utslipp, lokalt og globalt langt større når karbiden produseres i Kina i stedet for Odda. Og arbeidsforholdene for dem som gjør jobben blir dårligere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer